Otvoreni 32. Marulićevi dani

SPLIT – U splitskom HNK-u sinoć je počeo Festival hrvatske drame, 32. Marulićevi dani. Tom prigodom dodjeljena je Nagrada Marin Držić za najbolje dramsko djelo u 2021.

Festival je otvorila predstava “Usidrene” Elvisa Bošnjaka, jedna od 10 predstava u festivalskoj konkurenciji koje će biti izvedene do 28. travnja. U povodu otvorenja ovogodišnjih Marulićevih dana, podno spomenika oca hrvatske književnosti na Voćnom trgu položen je lovorov vijenac.

Foto: Grad Split

Marulićevi dani su međunarodna natjecateljska smotra uprizorenih hrvatskih dramskih tekstova, u izvedbi domaćih i stranih kazališta. U konkurenciji za nagrade na ovogodišnjem Festivalu hrvatske drame i autorskog kazališta prijavljeno je 56 predstava, no stručni žiri odabrao je njih 10 iz pet zemalja – Hrvatske, BIH, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Ocjenjivački sud dodijelit će nagradu Marul u šest kategorija: za najbolju adaptaciju, za predstavu u cjelini, za režiju, za glumačko ostvarenje te za umjetničko ostvarenje (scenografija, kostimografija, glazba itd.).

Tu je, naravno, i nagrada publike za najbolju predstavu.

32. Marulićevi dani traju do 28. travnja, a detaljan raspored predstava možete pogledati na web stranici festivala.

K.B.