VIDEO Otvorena nova luka na Koločepu, a uskoro počinje i gradnja novog broda za prijevoz do Elafita

DUBROVNIK – Jutros je svečano otvorena novoobnovljena luka za javni promet u naselju Donje Čelo na otoku Koločepu. Tamo je bio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je najavio početak gradnje novog broda za prijevoz do Elafita.

Rekonstrukcija luke na Koločepu stajala je nešto manje od 30 milijuna kuna, od čega je 85% sredstava financirano iz EU fondova, dok je ostatak pokrila država.

Projektom rekonstrukcije luke, omogućeno je pristajanje većih brodova, poboljšana je kvaliteta linijskog prijevoza na državnoj brodskoj liniji Suđurađ – Lopud – Koločep – Dubrovnik te su osigurani uvjeti za uvođenje dodatne trajektne linije.

Ovo je tek jedan od ukupno 22 aktivna projekta duž obale, koji bi trebao olakšati život otočana, a za što je predviđeno oko 2 milijarde kuna, napomenuo je Butković objavivši kako bi ove godine trebala početi gradnja broda koji će umjesto dosadašnjeg broda Postire, povezivati Elafite i Dubrovnik.

– Na Elafitima nismo završili posao. Uskoro idemo u nabavku broda i za to smo osigurali 300 milijuna kuna. Naime, Jadrolinija će raspisati natječaj za nekoliko novih brodova, a jedan od njih bit će zamjena za legendarnu Postiru. Očekujemo ove godine početak gradnje brodova od kojih je jedan namijenjen za Elafite – objavio je ministar.

Radovi na rekonstrukciji luke na Koločepu počeli su u rujnu 2020., a završeni su 3 mjeseca prije predviđenog roka. Radovi su uključivali proširenje rive s postojećih 35 na 56 metara, a povećana je i njezina širina s nekadašnjih 6,90 na 11 metara, što će omogućiti pristanak brodova s dubinom do 4,60 metara.



J.K.