Otvorena javna nabava za izvođenje radova na uređenju priobalnog pojasa – Žnjanski plato – Grad Split

SPLIT - Rok za prijavu je do 31. kolovoza 2023., a nakon odabira kreću radovi.

Gradska tvrtka Žnjan, nositelj koncesije i investitor projekta, objavila je otvoreni postupak javne nabave za izvođača radova na projektu 'Izvođenje radova na uređenju priobalnog pojasa – Žnjanski plato – Grad Split', a nakon što je dovršeno prethodno savjetovanje. Ovime je jedan od najvažnijih projekata u Gradu Splitu na korak do početka radova, a dovršetkom projekta, svi Splićani i njihovi posjetitelji konačno će dobiti modernu i uređenu plažu s nizom popratnih sadržaja i hortikulturnim uređenjem (šetnice, sportski sadržaji i tereni, ugostiteljski objekti, garaža i parkiralište, amfiteatar itd.).

Ova javna nabava obuhvaća pet od ukupno šest faza projekta te se provodi objedinjeno jer je riječ o radovima koji će se kontinuirano izvoditi te se vremenski preklapaju i nadopunjuju. Šesta faza provodit će se kao predmet druge nabave, a obuhvaća prostor pod koncesijom hotela.

- Ovo je važan korak u postupku realizacije ovog strateškog projekta, a nakon što smo na prošloj sjednici gradskog vijeća dobili potporu za kredit Europske investicijske banke (EIB) kojim će se osigurati dio  sredstava za ovaj, ali i niz drugih projekata važnih za Grad Split. Sve smo bliže početku radova. Prostor na Žnjanu već 25 godina stoji u ovakvom stanju i sve se na njemu događalo na divlje, bez plana i sigurno ne na korist građana, a sada je konačno došlo vrijeme da ga uredimo i da stane uz bok najljepšim europskim plažama i bude na ponos grada. Želim vjerovati da nam je svima ovo zajednički interes na dobrobit građana i da neće biti pokušaja opstrukcija u tijeku javne nabave kako bi se prolongirao početak radova - rekao je Ivica Puljak, gradonačelnika Splita.

- Planirani početak radova je u jesen ove godine, nakon što se odrade svi koraci u postupku javne nabave te potpiše ugovor s odabranim izvođačem. Procijenjena vrijednost projekta je 35.000.000,00 eura bez PDV-a. Dio sredstava u visini od 40 posto planira se osigurati iz bespovratnih EU sredstava iz tzv. ITU mehanizama, dok će se ostatak od 60 posto osigurati iz kredita EIB-a. Predviđeni rok dovršetka radova je 289 dana od početka radova, osim za 2. fazu za koju je rok 365 dana, a to je ujedno i najzahtjevnija faza jer osim paviljonskih građevina, uređenja terena i izgradnje trafostanice, obuhvaća i izgradnju podzemne garaže.

Na Žnjanu su trenutno u tijeku radovi na nultoj fazi projekta uređenja koja obuhvaća rekonstrukciju i izgradnju oborinske odvodnje na području Žnjana, a investitor je Grad Split. Svi predviđeni radovi izvodit će se na dijelovima prometnice Šetalište pape Ivana Pavla II, a na snazi je privremena prometna regulacija te radovi neće ometati građane i posjetitelje u korištenju plaže, izvijestili su iz Grada Splita.

I.B.