Otvorena 4. kiparsko-slikarska kolonija u Kaštelima, posvećena 1500 godina staroj maslini

KAŠTEL ŠTAFILIĆ – Četvrtu godinu za redom u Kaštelima se održava manifestacija Kiparsko-slikarska kolonija „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode – Kaštela 2021.“.

Hrvatski kipari, Ana Čolaković, Debora Trusgnach, Ivan branko Imrović, Petar Ujević i Vjekoslav Filipović na prostoru gdje raste 1500 godina stara maslina izrađuju skulpture od grana ovog jedinstvenog primjera masline u Hrvatskoj koja je spomenikom prirode proglašena 1990. godine. Grane su prema preporuci Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split zbog statike i njenog očuvanja odrezane na proljeće. U isto vrijeme, hrvatski slikari, Ante Ljubičić Car, Pero Dragičević, Snježana Đirlić Lunić Bošnjak i filmska i kazališna glumica Arijana Čulina stvaraju svoja djela na istu temu. Voditelj kolonije je akademski kipar Vene Jerković.

Ovim projektom organizatori žele podići svijest mladih, širu populaciju građana te turista o značaju kaštelanskih znamenitosti. S obzirom na jedinstvenost i različitost ovog primjerka drveta, može se smatrati autohtonim, odnosno izvornim kaštelanskim stablom, koje je već dugo simbol maslinarstva i kulture Kaštela.

Kolonija traje četiri dana u vremenu od 10 do 21 sata i otvorena je za javnost, te će se posjetitelji moći pobliže upoznati s ovim jedinstvenim primjerkom jednog od najstarijih stabala masline u Hrvatskoj koja je očuvana sve do danas.

D.G.