Otvoren stari bunker u Šijanskoj šumi

PULA – Austrougarski bunker na rubu platoa u park šumi Šijana u potpunosti je uređen i obnovljen, te jutros svečano otvoren uz prigodne govore ravnateljice Javne ustanove Natura Histrica Silvije Buttignoni, zamjenika župana Tulija Demetlike i zamjenice pulskog gradonačelnika Ivone Močenić.

Mališani iz dječjeg vrtića “Maslačak” prigodnim programom su obilježili otvorenje novouređenog bunkera, nakon čega su okupljeni građani i predstavnici medija krenuli u obilazak prostora bunkera i izložbe.

– Napokon je došao taj dan, dan svečanog otvorenja i predstavljanja novouređenog bunkera i novog kazališta. Povijesno, govorimo o bunkeru, ili bolje rečeno, staroj austrougarskoj barutani. U blizini Kaiserwalda nalazi se i dan danas austrougarska utvrda San Daniele, koja je krajem 19. stoljeća imala važnu vojnu ulogu. U blizini te utvrde tada su bile dvije bitnice. Prostor ispred kojeg se nalazimo je najvjerojatnije bila barutana, jer ima duple i debele zidove. Nažalost, povijesnih zapisa o tom bunkeru baš i nema. Ideja o uređenju tog prostora je nastala prije desetak godina unutar Javne ustanove Natura Histrica. Idejno rješenje i glavni projekt uređenja bunkera u Šijani je kasnije izradio projektantski ured “AD – arhitektura i dizajn” iz Pule – rekla je ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni, piše Glas Istre.

Sam projekt uređenja prijavljen je u dva navrata na pozive za bespovratna EU sredstva – prvi put 2016. te ponovno 2018. godine, u okviru Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020., za provedbu tipa operacije 8.5.2. “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje strukture”.

Cjelokupno uređenje koštalo je nešto više zbog povećanja cijena izvođenja radova, tako da je sveukupna investicija s PDV-om stajala 788.327,06 kuna, od čega iz EU sredstava 740.000 kuna. Razliku od 48.277,06 kuna financirao je Grad Pula. Tim je sredstvima odrađena potpuna rekonstrukcija bunkera te je oblikovano i izgrađeno kazalište s dvjestotinjak mjesta.

Bio je to dugi projekt, ali sada sa zadovoljstvom i ponosom možemo reći da bunker više nije samo rupa na centralnoj poljani park šume Šijana, jer je ovaj projekt doprinio uređenju prostora i stvaranju novih društveno-umjetničkih aktivnosti u Šijani.

Ovom investicijom obogaćujemo prostorne uvjete za održavanje edukacija i terenskih nastava, raznih događaja za sve naše građane, od predstava za mališane do izložbi u kulturi i manjih koncerata. S ponosom možemo reći da Šijanska šuma neće više biti samo mjesto za opuštanje i šetnju, nego i mjesto kulture i umjetnosti, poručila Buttignoni.

Ovim projektom je uređen tri metra širok, desetak metara dug i oko 2,4 metra visok bunker – sanirani su unutarnji i vanjski zidovi građevine, opremljen unutarnji prostor za odvijanje edukativnih aktivnosti te je postavljena nova drvena stolarija, uz već izgrađen plato i polukružne stube na padini ispred bunkera.

Nova rasvjeta će osvijetliti kako unutarnji, tako i prostor ispred građevine, prilaz te stube amfiteatralnog gledališta, a napajat će se uz pomoć novog fotonaponskog sustava, pojašnjavaju iz Nature Histrica.

Šijanska šuma, proglašena je park-šumom 1964. godine, a zbog svoje izrazite prirodne ljepote popularno je okupljalište građana Pule svih dobnih i interesnih skupina. Natura Histrica već dugi niz godina uspješno surađuje s Gradom Pulom, koji sufinancira cjelogodišnji nadzor, uređenje i održavanje ovog zaštićenog područja. Brojni posjetitelji koji šumu posjećuju zbog rekreativnih, zdravstvenih, edukativnih ili turističkih razloga sada će dobiti vrijedan novi sadržaj za edukaciju o ovoj park-šumi i općenito o zaštiti prirode.

Tijekom godine gotovo svi gradski i prigradski dječji vrtići posjećuju ovo područje, uz stručno vodstvo čuvara prirode.

Z.G.