Otvoren Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju Arboretuma HAZU u Trstenome

DUBROVNIK – U sklopu projekta „Povijesni vrtovi dubrovačkog područja“ službeno je otvoren Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju Arboretuma HAZU u Trstenome, financiran dijelom i iz EU sredstava.

Centar će pridonijeti interpretaciji prirodne baštine i povećanju turističke atraktivnosti Arboretuma HAZU u Trstenome te razvoju lokalnog gospodarstva. Predviđene su edukacije i radionice za lokalno stanovništvo, turiste i posjetitelje svih uzrasta na temu tradicijskog uzgoja maslina i vinove loze, primjene ljekovitog i aromatičnog bilja, na teme ornitofaune i entomofaune Arboretuma te uloge šuma u melioraciji negativnih okolišnih promjena.

Foto: HAZU

Centar je izgrađen primjenom kriterija zelene, odnosno održive nabave što je prikazano u korištenju autohtonih materijala i proizvoda, poput drvene stolarije (prozori i vrata), završne obrade pročelja kamenom, drvenim konstrukcijama pergola na terasama i slično. U sklopu projekta uređena je i tematsko-poučna staza u maslinicima Arboretuma.

Najavljena je i druga glavna aktivnost projekta, nabava broda te otvaranje nove brodske linije koja će povezivati Arboretum Trsteno i otok Lokrum. Cilj projekta je očuvanje bioraznolikosti, održivo korištenje prirodnoga naslijeđa i njegovih kulturno-povijesnih vrijednosti te upravljanje prostorom pomoću interpretacije i prezentacije zaštićene prirodne baštine, čime se pridonosi održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Cjelokupna vrijednost projekta je 18.289.422,37 kuna, a veći dio bespovratnih sredstava osiguran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Uz korisnika projekta, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, u projektu sudjeluju Javna ustanova Rezervat Lokrum, Turistička zajednica grada Dubrovnika i Dubrovačkom art udrugom bez granica (DART).

Foto: Facebook/Arboretum Trsteno

Arboretum Trsteno poznat je po povijesnim perivojima i zbirci sredozemnih i egzotičnih vrsta biljaka. Osnovan je 1948. na prostoru i podlozi povijesnog ladanjskog posjeda dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze, datiranog od 1494., te je zakonom zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture. Na prostoru od 28 hektara objedinjuje nekoliko različitih cjelina: povijesni renesansni perivoj s ljetnikovcem, povijesni neoromantičarski perivoj iz 19/20. stoljeća, povijesni maslinik, te prirodnu vegetaciju šume hrasta medunca, alepskog bora i čempresa, vegetaciju makije i priobalne stijene.

K.B.