Otrovni Split!? Koncentracija arsena u zraku i do 12 puta veća od normalne!

SPLIT - Ovo nikako nije dobra vijest za Splićane jer se radi o jako otrovnom plinu i dokazanom kancerogenu.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko - dalmatinske županije objavio je uznemirujući izvještaj o kvaliteti zraka u Gradu Splitu.

U kolovozu je zabilježen ogroman skok prisutnosti (µg/m2d) otrovnog arsena i to na mjernoj postaji Brda 1 koji je više od 7 puta veći od zakonske granične vrijednosti i isto toliko puta veći od prethodnog mjeseca. Na mjernoj postaji Brda 2 arsen je veći za nekih 25 posto od granične vrijednosti, ali i 2,5 manji nego prethodni mjesec. Na mjernoj postaji Brda 3 zabilježen je isto veliki skok vrijednosti pa je u kolovozu prisutnost arsena bila više od 9 puta veća nego u srpnju i više od 4 puta od granične vrijednosti, donosi Dalmacija danas.

Središnja propisana godišnja vrijednost koncentracije arsena iznosi 350 mg/m2d. No, vrijednosti izmjerene na mjernim postajama Brda 1, 2 i 3 daleko su veće. Konkretno na postaji Brda 1 to je 1608 mg/m2d , Brda 2 bilježe 2387 mg/m2d, a Brda 3 pokazuju brojku od 2409 mg/m2d.

Dosadašnji prosvjedi građana nisu uspjeli potaknuti Državu da otkrije izvor onečišćenja niti da poduzme mjere u cilju zaštite zdravlja građana. A kako je pisalo ne jednom od prosvjednih plakata - ovaj Arsen definitivno nije Dedić jer za razliku od glazbe legendarnog pjevača, u ovom otrovnom plinu sigurno nitko ne uživa.

J.T.