Otopit će se brončani orao nacističkog bojnog broda - Simbol rata postaje simbol mira!

Impozantni brončani orao raširenih krila, s nacističkom svastikom u kandžama, izvučen je još 2006. godine. Krasio je krmu Admirala Graf Speea, bojnog broda iz jednog od prvih pomorskih okršaja u Drugom svjetskom ratu.

- Ovaj simbol nasilja i rata pretvorit će se u simbol mira i jedinstva - Najavio je urugvajski predsjednik Luis Lacalle Pou.

Brončani orao s nacističkim obilježjima koji je krasio njemački ratni brod Graf Spee, potopljen je u urugvajskim vodama 1939., tijekom Drugog svjetskog rata. Kapetan broda, Hans Langsdorff, potopio je bojni brod, jedan od najvećih u Trećem Reichu, 17. prosinca 1939. nakon bitke kod rijeke Plate.

Urugvajski umjetnik Pablo Atchugarry, inače poznat po svojim velikim skulpturama apstraktne umjetnosti u mramoru, izabran je da izradi goluba mira, koji bi trebao biti dovršen u studenom.

Nakon javne izložbe, krmena maska ratnog broda dana je u posjed urugvajskoj mornarici i otada je predmet pravnih sukoba. Vrhovni sud Urugvaja ju 2022. godine daje u vlasništvo urugvajske države.

Impozantni orao dugačak je 2,8 metara, visok 2 metra i težak čak 350 kilograma.

Atchugarry je objavio da je nakon skice napravljene u Urugvaju otputovao u Italiju, gdje je napravio model u mramoru koji će poslužiti kao osnova za konačni model koji će biti dug oko 1,70 metara.

- Brončani orao nacističkih simbola će se otopiti i postati simbol mira - rekao je.

- Mjesto izlaganja nove skulpture još nije definirano, ali se predlaže da se smjesti u Punta de la Salina, u okrug Maldonado, mjesto gdje završava Rio de la Plata i počinje Atlantski ocean - rekao je predsjednik, prenosi NewsRnd.

I.B.