Otok Vis našem najsunčanijem otoku Hvaru izvozi struju!

VIS - Na otoku Visu nalazi se najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj, zahvaljujući kojoj su Višani energetski gotovo u potpunosti neovisni.

Prema propozicijama Hrvatske elektropirvrede, elektrana snage 3,5 MW godišnje bez poticaja i na potpuno tržišnoj osnovi, proizvede oko 5 milijuna kWh električne energije, što odgovara potrošnji oko 1.600 kućanstava.

Izgrađena je na zemljištu površine 5,5 hektara, na brdu Griževa glavica u blizini Žene Glave, 3,6 kilometra jugozapadno od grada Visa i 4,8 kilometara istočno od Komiže.

Viški gradonačelnik ovih je dana najavio kako Vis želi biti sto posto energetski neovisan, pa kako razmišlja i o vodiku, kao ekološkom gorivu budućnosti.

HEP najavio: "Snaga novih sunčanih i vjetroelektrana do 2030. odgovarat će snazi nuklearke u Krškom!"

Podsjetimo, sunčana elektrana Vis je prva velika sunčana elektrana izgrađena na hrvatskim otocima, a zanimljivo je da višak električne energije tijekom zimskih mjeseci ide najsunčanijem otoku Hvaru.

HEP je pri puštanju u promet SE Vis najavio da će do 2030. godine izgraditi novih 1.500 MW proizvodnih kapaciteta, od čega gotovo polovinu u vjetroelektranama i sunčanim elektranama, što odgovara snazi NE Krško.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJVEĆA U HRVATSKOJ – U rad puštena Sunčana elektrana Vis | | Morski HR
Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić pustili su