'Otok uzor mobilnosti s nultim utjecajem na okoliš' sve je popularniji

SVIJET - Egejski otok Astypalea dugo je bio skriveni raj, no otkada je postao 'otok uzor mobilnosti s nultim utjecajem na okoliš' popularnost mu je vrtoglavo porasla.

Astypalea, egejski otok slabo povezan s kontinentalnom Grčkom, dugo je bio skriveni raj poznat samo malobrojnima. Situacija se promijenila 2020. kada je grčka vlada sklopila inovativni ugovor s koncernom Volkswagen o uspostavljanju modernog sustava mobilnosti, jedinstvenog na cijelom Sredozemlju.

Ovaj ambiciozni plan, podržan projektom EMOBICITY Europske unije, usmjeren je na transformiranje Astypalee u 'otok uzor mobilnosti s nultim utjecajem na okoliš'.

Tri godine kasnije, transformacija je impresivna, kao i međunarodna popularnost otoka koja je vrtoglavo porasla zahvaljujući publicitetu vezanom uz inovativni i zeleni karakter destinacije.

Za svega nekoliko godina, ovaj udaljeni i vjetru izložen otok postao je kozmopolitski centar. U srpnju 2022. talijanski list La Repubblica nazvao ga je 'eko-održivim rajem', proglasivši ga najljepšim grčkim otokom kojeg bi ovog ljeta trebalo posjetiti.

Foto: Unsplash

Na Astipaleji se nadaju da će tijekom narednih godina postići potpunu energetsku neovisnost i tako postati uzor drugim otocima, piše Pokret otoka.

Valja spomenuti da je općina uspjela uključiti lokalnu zajednicu u zelenu preobrazbu otoka. Prije poduzimanja važnih koraka organizirane su otvorene debate i kampanje javnog informiranja.

Iako je prerano za procjenu efekata ovog novog projekta, jasno je da postoji veliki potencijal za pozitivne promjene u ekološkom, gospodarskom i društvenom smislu. Prema svjedočenjima lokalnog stanovništva svakodnevni život na otoku već se poboljšao s obzirom da je novi prijevoz udobniji i manje zagađuje.

Po riječima predsjednice jedne otočne kulturno-obrazovne udruge, najočiglednija promjena smanjenje je akustičnog onečišćenja.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Grčki otok koji je zabranio automobile - Nevjerojatno je tiho, bez škripe kočnica ili urlanja motora
Sve veći broj gradova diljem svijeta nastoji smanjiti ovisnost o automobilima. Koje se lekcije mogu naučiti iz Hidre - otoka koji ih je u potpunosti zabranio? Novinar BBC-a posjetio je ovaj otok u Grčkoj i zapisao svoje dojmove: Posljednjeg jutra u Hidri probudio sam se rano i odšetao do obale