Otok Premuda pred Božić danima bez struje

PREMUDA – Premuda je od petka 20.12. popodne ponovo bez struje. U prekidu je, izgleda, podmorski kabel između Silbe i Premude, a kvar još nije ni lociran. Elekra je u ponedjeljak, kao vatrogasnu mjeru, poslala agregat koji će raditi dok se kvar ne otkloni.

– Svjesni smo činjenice da je jedino zamjena kabela između Silbe i Premude trajno rješenje problema, jer ovo već ne znamo koji kvar u protekloj godini, a sve se vrti više-manje oko spornoga kabela, koji je star preko 50 godina – poručuju iz Mjesnog odbora Premuda.

Nažalost odgovorni u HEP-u, ministarstvima, vladi i ne znamo ni sami gdje, još nisu došli do zaključka da je PODMORSKI KABEL IZMEĐU SILBE I PREMUDE POTREBNO PROMIJENITI!

– Te činjenice su svjesni jedino mještani Premude koji zbog nestanka struje preživljavaju kao u 17-om stoljeću, a već smo debelo zagazili u 21. pa molimo sve gore nabrojane da se malo trgnu i poduzmu nešto više od pukog krpanja kabela i odgađanja problema do slijedećeg kvara – napominju.

Kad nestane struje, nema vode, telefona i interneta

– Za neupućene koji se vode mišlju, “a neš ti par dana bez struje” samo da malo pojasnimo; kad nestane struje, automatski nestaje i vode, u roku od par sati prazne se rezervne baterije na telefonskoj centrali i na odašiljaću, te nema signala za telefon, mobitel, internet TV, nema bojlera, tuširanja, vode u vodokotliću… uglavnom, tko nije probao, slobodno nek dođe vidjeti kako je lagodan život na otoku – poručuju s Premude.

Kako se ovakvi incidenti obično događaju po lošem vremenu, onda još i brod ne vozi, trajekt ne pristaje i kao šlag na torti je jučerašnji pulente maeštro koji je poharao Krijal. Rezultat su dva potopljena kaića, klupice na školjeri i kućica za prodaju karata skoro pometena s rive.

D.G.