Otok na kojem je četiri puta više ovaca nego ljudi: “Da ih se ojanji i duplo više, sve bi se prodalo!”

PAG – Na otoku Pagu u ovo doba godine traje janjenje ovaca. Četiri ih je puta više nego ljudi. Na otoku kamena i soli pase više od 35 tisuća ovaca.

Pag je otok s najviše ovaca u Hrvatskoj, govori za HRT Martina Pernar Škunca iz sirane Pag.

Više vole sjever otoka. Slaniji je od posolice koju velebitska bura izbaci iz mora i posoli otok, a kojoj ne mogu odoljeti.

Upravo ta sveprisutna sol i aromatizirano bilje razlog su vrsnoj kvaliteti paške janjetine.

Svake godine na otoku stižu i vunene prinove.

– Slatkih janjčića svake se sezone ojanji oko 25 000, kaže Pernar Škunca.

Foto: Boris Kačan

Paški uzgoj od janjenja do konzumacije posebno je specifičan i kratak.

– Najviše 45 dana, tada je najbolja za gradele! – govori Ivo Arovidolin s Paga.

I da ih se ojanji duplo više sve bi se prodalo, usprkos cijeni koja nije zanemariva.

– Kila janjetine je 90 kuna, a sira između 220-250 – ispričao je za HRT Nediljko Fabijanić, uzgajivač s Paga.

Foto: Boris Kačan

– Usprkos cijeni, baš kao i janjetine, i sira sa svjetskom reputacijom, nikad dosta. Sada pune police brzo će se isprazniti. Sir se prodaje najviše ljeti, u sezoni, i u prosincu – u vrijeme darivanja – kaže Pernar Škunca.

Sve iziskuje puno rada i znoja, mužnja ovaca ponajviše, dva puta dnevno.

– Jednu ovcu pomuzem za 2,5 minute, ovih 150 za oko jedan sat! – kaže Nediljko Fabijanić.

Među otocima Pag je nesumnjivo jedan od hrvatskih dragulja. Ovca ga je kroz stoljeća održala, turizam izgradio i unaprijedio. Otok je to na kojem se ugodno živi i s kojeg se ne odlazi.

Edi Škovrlj/HRT

PROČITAJTE JOŠ:

PRIČE S KORNATA Ovca je pokretač gospodarstva i vjerojatni uzrok nestanka šume
Jednostavni domaći recepti: Janjetina na ražnju