OŠTEĆENE ŠKOLA I CRKVA Otok Iž jučer gotovo nitko nije ni spomenuo, iako je najviše nastradao u poplavi!

IŽ - Rekordna količina oborina za ožujak, bila je u noći s nedjelje na ponedjeljak kobna za imovinu Ižana, pa gotovo i nema kuće koja nije oštećena. Točnije, 30-ak kuća iz čijih je zidova izbijala voda, škola, župni ured, dućan, skladišta... SVE je bilo pod vodom, no o tome u medijima ni politici ni jedne jedine rečenice!

- Voda je doslovno izvirala iz podruma i tu nije bilo spasa, nego čekati da sve prođe - kazuje nam jedan otočanin, a osim kuća, u nevremenu je nastradala i otočka škola. A ovo su posljedice...

0:00
/2:02

U pet presica Plenković jednom rječju nije spomenuo otočane, ali ni gradonačelnik Zadra!

- Bila je to katastrofa! Molimo za svih da će biti pomoć i da brzo se sve suši - navode Ižani koji od jutra saniraju svoje poplavljene kuće. 

Iako je Morski HR o tome prvi pisao u ponedjeljak ujutro, ono što mnoge s razlogom ljuti je da se Iž jučer u nijednoj izjavi odgovornih osoba grada Zadra i županije, kamoli u barem jednoj od mnogobrojnih jučerašnjih presica premijera Plenkovića, pa čak ni u jednoj jedinoj rečenici jedne od javnih televizija ili nacionalnih medija, nije spomenuo niti u dva slova, koliko mu nosi ime otoka.

0:00
/2:00

Iz zidova su izbijale podzemne vrulje, kao da kroz kuće u mjestu teče jedan potok!

- U 30-ak kuća sve je kompletno poplavljeno. Kroz zidove je ušla voda, gdje su podzemne vrulje. Kao da jedan potok kroz kuće ide.

Ja imam roditelje od 85 godina žive i jutros sam ih evakuirao kod sebe u brdo. Nama je poplavljeno sve skroz; kuhinja, dnevni boravak, soba... - priča nam predsjednik Mjesnog odbora Iž, Siniša Kulišić.

Nitko nas u Gradu Zadru nije pitao: "Treba li vam što?"

Otok Iž administrativno spada pod Grad Zadar. Jučer se zadarski gradonačelnik Branko Dukić raspričao o tome kako divlja gradnja po tom gradu ne prati komunalnu infrastrukturu, pa su političari i nacionalni mediji obišli i Nin i zaključili da je sanacija nakon prošle poplave 2017. dobro napravljena. Pratili smo jučer i ostale medije, no Iž ama baš nitko nije spomenuo.

Kakva je uopće šteta na otoku?

- U mjestu je škola kompletno poplavljena, dućan, pa i crkva, odnosno ured od župnika. Velika je šteta. Već se događalo, ali nikad nitko nas iz Grada Zadra nije pitao treba li nam što. A u Malom Ižu, koji je udaljen 2-3 km od nas nije palo ni 30 l kiše, a kod nas 182 l kiše, to je naprosto nevjerojatno! - priča naš sugovornik.

- Bilo je ovakvih situacija i prije. Sve kuće koje su na moru, magazini, kafići, dućani i uljara je poplavljeno. S brda se to slijeva. Nemamo mi problema s komunikacijom u gradu, ali kad treba nešto napraviti na otoku, to je rovovski posao. Urušila nam se glavna šetnica, ljeto će doći, nitko ne može prolaziti, jer svi čekamo šetnicu, a šetnica čeka izglasavanje gradskog proračuna - dodaje Kulišić i na pitanje "što ćete sad?", skromno dodaje:

- A snaći ćemo se nekako, kao i do sad...

Ovo s fotografija i videa su razmjeri štete na otoku, kojeg se, po dobrom starom običaju, u Zagrebu sjete samo kad je ljeto.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VELIKA ŠTETA NA OTOKU IŽU Golema količina kiše potopila kuće: “Voda izvire iz zemlje, ovo je Amazona!”
IŽ - Najavljeni potop noćas je pogodio zadarske otoke, a prema prvim dostupnim informacijama, najviše je nastradao otok Iž. Prognostičari su, podsjetimo, za sinoć najavili glavninu obilnih oborina. Na zadarskom području pala rekordna količina kiše - U Zadru je palo 164 litra kiše po četvornom metru u zadnja 24 sata