Otok Hvar ponovno proglašen najboljim otokom u Europi!

HVAR – Otok Hvar dobio je još jedno svjetsko priznanje, veliku nagradu čitatelja uglednog časopisa Condé Nast Traveler, čiji su ga glasovi svrstali na sam vrh najboljih otoka na svijetu i donijeli titulu najboljeg otoka u Europi!

Condé Nast Traveler i ove je godine, po 34. put organizirao izbor najboljih svjetskih otoka, a za Nagradu po izboru čitatelja glasovalo je više od 800 tisuća glasača.

Vrboska – Foto: Boris Kačan

Proglašenje nagrada održano je u ponedjeljak, 5. listopada 2021., kada su objavljeni laureati po kontinentima, a upravo je otok Hvar ponovno nakon 2019. godine zasjao na prvome mjestu europske liste najboljih otoka.

Uz Hvar, u pet najboljih otoka svrstani su grčki otoci Mykonos, Zakynthos, portugalska Madeira te talijanski otok Ischia.

Stari Grad – Foto: Boris Kačan

Condé Nast Traveler ističe kako je Hvar izvrsna destinacija za posjetu tijekom cijele godine, poglavito zbog toplih ljeta i blagih zima, te ističe poznatu hvarsku statistiku – kako je upravo ovo najsunčaniji otok u Hrvatskoj, s više od 2800 sunčanih sati godišnje. Ovaj ugledni svjetski časopis naglašava i bogato povijesno nasljeđe grada Hvara – ističući tvrđavu Fortica kao nezaobilazni kulturni spomenik. Također, urednici pišu i o poznatoj žetvi hvarske lavande, koja postaje jedna od glavnih atrakcija u ljetnim mjesecima.

Jelsa – Foto: Boris Kačan

– Ovo je svojevrsna kruna našoj uspješnoj sezoni koja je iza nas. Čast nam je biti u društvu najboljih svjetskih otoka – nagrada je ovo svim turističkim dionicima našega grada i našega otoka. Posebnu zahvalu upućujem Vladi RH na čelu sa premijerom Plenkovićem, našim Hvaraninom i resornom Ministarstvu, na pomoći u pripremi izazovne turističke sezone. Turističke zajednice otoka Hvara i u post-sezoni nastaviti će s pozicioniranjem našeg otoka na svjetsku mapu cjelogodišnjih destinacija s raznolikom ponudom, te vjerujemo u daljnji turistički rast – ističe Petar Razović, direktor Turističke zajednice grada Hvara.

Važno je napomenuti da su po prvi puta u gradu Hvaru najbrojniji bili turisti iz Sjedinjenih Američkih Država koji su ostvarili preko 13000 dolaska i 38000 noćenja.

D.G.