Otočnim vatrogascima napokon osiguran besplatan prijevoz brodovima

U Saboru je jučer prihvaćen Zakon o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, koji bi trebao poboljšati povezanost otoka i kopna, unaprijediti uvjete života na otocima i omogućiti im bolji gospodarski razvoj. Konačno će i otočki vatrogasci imati besplatan prijevoz brodovima.

Novi zakon bi, prema onome što je u Saboru rekao državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, trebao trajno povezati naseljene otoke i otoke s kopnom uvođenjem novih brodskih linija koji će osigurati bolju mobilnost, brži prijevoz, ujednačeni razvoj županija i općenito bolji život na otocima.

Zakon je odredio i da otočki vatrogasci i njihova vozila konačno imaju besplatan prijevoz brodovima, neovisno o tome radi li se o djelatnicima profesionalnih postrojbi ili članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Upravo su tu temu forsirali čelnici općina i gradova s Korčule, Brača, Šolte, Hvara, Visa, Cresa i Trogira, koji su u studenom uputili resornom ministarstvu inicijativu da se otočke vatrogasne zajednice izjednače u pravima s vatrogascima na kopnu.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

U skraćeno javno savjetovanje pušten Prijedlog Zakona o prijevozu u linijskom i obalnom pomorskom prometu