OTOČNI DIJALOG Kružnim gospodarstvom do optimalnih resursa

U srijedu, 02. veljače, u 19.00 sati održat će se prvi ovogodišnji online otočni dijalog naziva ”Kružnim gospodarstvom do optimalnih resursa”

Znamo da je dopremiti materijal, opremu, hranu i ostale potrepštine na otok puno teže nego snalaziti se po kopnu, no još je teže zbrinuti ih (ili odnijeti s otoka) kad nam više ne koriste. Svjesni smo i činjenice da je zbrinjavanje otpada na otoku ograničeno. Dok vrijeme teče, o tome se vrlo malo govori.

Prijenos otočnog dijaloga uživo možete pratiti na FB stranici Pokreta Otoka.

U sklopu projekta ”Čovječanstvo na raskrižju: hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji” kojeg je Pokret Otoka prijavio na Fond za pluralizam Agencije za elektroničke medije tijekom 2022. godine planirano je održavanje 12 online otočnih dijaloga i 12 webinara na teme održivog i zelenog razvoja hrvatskih otoka. Rezultati ovog natječaja očekuju se tijekom veljače.

Prvi dijalog: ”Kružnim gospodarstvom do optimalnih resursa”

Voditeljica dijaloga ”Kružnim gospodarstvom do optimalnih resursa” bit će Paula Bolfan, koordinatorica udruge Pokret Otoka, a njeni gosti bit će Irena Hrković, viši samostalni inžinjer Sektora zaštite okolišta pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost; Antonio Viskić, Tehnički direktor pri komunalnom društvu Cresa i Lošinja; Katarina Gregov, predstavnica inicijative za Zlarin bez plastike i direktorica TZ Zlarin te Adriana Khalifa Redžepi iz udruge Održivi svijet s otoka Brača.

Irena Hrković, mag.ing.aedif., gotovo sedam godina zaposlena je u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u Sektoru zaštite okoliša. Vodi projekte koji se većinom odnose na gospodarenje otpadom: sanacije odlagališta otpada, izgradnja reciklažnih dvorišta, nabava komunalne opreme i vozila. Sudjeluje u aktivnostima pisanja javnih poziva za sufinanciranje projekata te praćenju svih elemenata projekata u fazi provedbe: projektiranja, nabave, građevinskih radova, plaćanja.

Antonio Viskić po struci je magistar inženjer strojarstva. U Komunalnim uslugama Cres Lošinj d.o.o. zaposlen je od 2013. godine. Prve 3 godine kao voditelj transporta i mehanizacije te zadužen za organizaciju prikupljanja otpada na području Grada Malog Lošinja i Grada Cresa, a nakon toga kao tehnički rukovoditelj društva zadužen za planiranje, organizaciju i provedbu svih procesa u Društvu, kako vezanih za gospodarenje otpadom tako i u drugim djelatnostima Društva.

I.B.