OTOČNE ZEMLJE U PANICI Zbog klimatskim promjena prijeti im istrebljenje

Zemlje najugroženije klimatskim promjenama, poput Maldiva, godinama upozoravaju svjetske čelnike da im je “voda došla do grla” i da se hitno zaustavi ljudski učinak na klimu dok ne bude prekasno. Nažalost, nedavno objavljeno UN-ovo izvješće o klimi potvrdilo je njihove strahove.

Oštre reakcije grupe zemalja u razvoju stižu nakon što je UN-ovo izvješće o klimi potvrdilo da će globalno zagrijavanje neke dijelove svijeta učiniti nenaseljivim, a hoće li ta spoznaja potaknuti svjetske vođe na naglo buđenje, teško je reći.

Foto: Maldivi/Pixabay

– Svojim životima plaćamo za ugljik koji je netko drugi ispustio – reagirao je Mohamed Nasheed, bivši predsjednik Maldiva, najniže otočne države na svijetu, koja se nalazi u Indijskom oceanu i koja bi prva mogla potpuno nestati s lica zemlje ukoliko se podigne razina oceana, piše BBC.

Nije to ništa novo, čelnici Maldiva desetljećima upozoravaju svijet na scenarij koji je, nažalost, sve izgledniji i sve bliži. Posljednje izvješće IPCC-a potvrđuje kako će toplinski valovi, obilne kiše i suše postati sve češći i ekstremniji, a glavni tajnik UN-a izvješće je označio “crvenim alarmom za čovječanstvo”.

A dotično izvješće potvrdilo je ono što se zna godinama – da su ljudi glavni krivci za povećanje temperature planeta. Svi dokazi upućuju na to da će u iduća dva desetljeća globalna temperatura porasti za 1.5 stupanj Celzija iznad razine predindustrijskog doba. To će, naravno, utjecati na podizanje razine mora barem za pola metra, a do kraja stoljeća moguće i za dva metra.

Prvi koji će to osjetiti na svojoj koži upravo su otočne zemlje poput Maldiva. O ovoj temi bavit će se predstojeći, kažu i ključni, klimatski summit COP26, koji će se održati u Glasgowu.

K.B.