Otočić Fenoliga i Rt Grakalovac obiluju otiscima stopala dinosaura

ISTRA - Poluotok Kamenjak uživa veliku paleontološku važnost zbog otisaka stopala dinosaura pronađenih na otočiću Fenoligi i Rtu Grakalovcu. Procjenjuje se da na Fenoligi postoji oko 150 otisaka.

Na području Republike Hrvatske otkrivena su i istražena 23 nalazišta otisaka stopala dinosaura i jedno nalazište s otkrivenim okamenjenim kostima. Fosili dinosaura jedini su svjedoci o njihovom životu i moguće ih koristiti u interpretaciji i edukaciji te popularizaciji geobaštine.

Prvi nalaz na ovome području datira iz 1925. na Velikom Brijunu. Na području Nacionalnog parka Brijuni do danas su otkrivena četiri nalazišta. Najveće i najstarije poznato nalazište u ovom dijelu Europe otkriveno je u kamenolomu Kirmenjak gdje je pronađen 971 otisak.

Foto: Općina Medulin

Poluotok Kamenjak uživa veliku paleontološku važnost zbog iznimno rijetkih otisaka stopala dinosaura pronađenih na otočiću Fenoligi i Rtu Grakalovcu. Procjenjuje se da na Fenoligi postoji oko 150 otisaka. Tragove su na otočiću Fenoligi 1975. otkrili slovenski biolog Matjaž Gogala i geolog Rajko Pavlovec.

Ovaj je lokalitet poseban jer su na istom mjestu pronađeni otisci i mesojednih i biljojednih dinosaura i stoga što je većina otiska grupirana u staze. Iz njih je moguće odrediti način kretanja dinosaura, njihovu brzinu, veličinu te čak dobiti uvid u ponašanje.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja fosile dinosaura i njihova nalazišta proglasilo je zaštićenim dijelovima prirode. Uz one na Fenoligi i Grakalovcu Ministarstvo je zaštitilo još 22 fosila na području cijele Republike Hrvatske.

Zaštićene fosile dinosaura zabranjeno je uništavati te provoditi zahvate i radnje koji mogu dovesti do oštećenja fosila i njihovih nalazišta.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

KAD SU DINOSAURI HODALI ISTROM: Njihovi fosili proglašeni zaštićenim dijelom prirode | | Morski HR
Ukupno 24 fosila dinosaura i njihovih nalazišta na području Istre od 24. travnja će biti zaštićeni dio prirode, a tim su proglašenjem fosili dinosaura postali prvi zaštićeni fosil u Hrvatskoj,