"Otoci u moru znanja" u viškom akvatoriju

VIS - Kako se more voli, ali i uči o ekologiji mora već su mnogo puta dokazali studenti Fakulteta prirodnih znanosti u Puli, a nedavno su i djelatnici Fakulteta znanje nadogradili na Visu.  Na tom su otoku krajem svibnja i početkom lipnja tri djelatnika ovoga fakulteta sudjelovali na radionici u okviru projekta ‘Otoci u moru znanja’.

-Naša je uloga bila odraditi radionicu o vizualnom cenzusu bioraznolikosti podmorja, s obzirom da se takvim aktivnostima bavimo na našem fakultetu - kažu djelatnici Fakulteta nakon posjeta Visu.

Projekt ‘Otoci u moru znanja’ ima cilj osposobiti udruge za provedbu aktivnosti kojima će se popularizirati STEM i organizirati različiti programi edukacije iz područja prirodoslovlja za djecu i mlade s otoka Lošinja i Visa, piše Gorgonija.

Projekt se među ostalim provodi treninzima znanstvenih institucija za provoditelje edukacijskih aktivnosti udruga uključenih u projekt te putem osmišljavanja inovativnih i interaktivnih edukativnih sadržaja. Aktivnosti projekta uključuju trodnevni trening na Lošinju te petodnevnu radionicu na Visu, studijski posjet Oceanografskom muzeju u Lisabonu i Muzeju kitova u Madeiri te sudjelovanje predstavnika udruga na tri relevantne konferencije vezane uz teme iz područja prirodoslovlja kojima se aktivno bave partnerske udruge uključene u projekt (EMSEA, ECSITE i EGN).

Uz to, obnovit će se i osmisliti inovativni interaktivni sadržaji za krajnje korisnike projekta (platforma za e-učenje, digitalizacija sadržaja i opremanje Lošinjskog edukacijskog centra o moru i centra za posjetitelje Geoparka Viški arhipelag) te će se organizirati niz radionica za djecu i mlade s otoka Lošinja i Visa, kao i nekoliko jednodnevnih javnih događanja u svrhu promicanja ciljeva projekta.

Partneri uključeni u projekt izravno su vezani uz prirodoslovlje s naglaskom na istraživanje i zaštitu morskog okoliša: Institut Plavi svijet je nositelj projekta, dok je Hrvatski prirodoslovni muzej znanstvena institucija nositelj treninga na Lošinju za udruge uključene u projekt.

Za vrijeme terenskog obilaska viškog arhipelaga djelatnici pulskog Fakulteta prirodnih znanosti sudjelovali na radionicama o metodama istraživanja na moru, vizualnom cenzusu bioraznolikosti podmorja. Uz to, posjetili su Zelenu špilju i otok Budihovac. Sudjelovali su i na terenskom izletu na otoku Brusnik uz stručno vodstvo geologa te otoku Biševo gdje su posjetili centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo, Modru špilju i Geostazu. Slijedile su prezentacije o statusu projekta ‘Otoci u moru znanja’, daljnjim aktivnostima te radionice o edukativnim programima za mlade.

Projekt je najvećim dijelom sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a jednim dijelom novac je osiguran iz državnog proračuna.

Fakultet prirodnih znanosti je jedan od partnera projekta ‘Otoci u moru znanja’, a zaduženi su za prijenos znanja u području biologije i ekologije mora, a djelatnici Fakulteta će stečeno znanje na Visu prenijeti studentima koji su već pokazali kako znanost o moru ima perspektivnu budućnost.

Ojdana Koharević

PROČITAJTE JOŠ:

Djeca uče o morskom mikrosvijetu, beskralježnjacima, ribi te o podvodnom dronu
Udruga Morski obrazovni centar Pula (MOC Pula) u suradnji s Aquariumom Pula, održala je 4. po redu javni događaj na temu važnosti „Natura 2000“ područja u sklopu EU projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM“ Događaj je održan na Vižuli, a prisustvovali s…