Otočani primijetili detaljna sondiranja istraživačkog broda - Evo o čemu se radi

Istraživački brod 'Palagruža' već neko vrijeme privlači interes javnosti. Posebice, Lastovce i brodare oko Palagruže koji, kako kazuju, od Nove godine prate 'Palagružu' u njezinom vrlo detaljnom sondiranju morskog dna pored spomenutih otoka.

Mnogi su zainteresirani što se točno radi i zbog čega. Hrvatski hidrografski institut ima dva istraživačka broda, jedan od njih je 'Palagruža'.

Foto: Vessel Finder 

- Istraživački brod 'Palagruža' Hrvatskog hidrografskog instituta obavlja poslove hidrografskih mjerenja u sklopu provođenja OPKK projekta 'Kartiranje obalnih i pridnenih morskih staništa na području Jadranskog mora pod nacionalnom jurisdikcijom' - odgovorili su na upit portala Dalmacija Danas iz Ureda ravnateljice Hrvatskog hidrografskog instituta.

Kartiranje obalnih i morskih pridnenih staništa Jadrana s aspekta zaštite i očuvanja prirode je višeznačno i nužno potrebno, a kako bi se prvenstveno poboljšalo znanje o stanju bioraznolikosti kao temelj za učinkovito praćenje i upravljanje istom.

Optičke metode kartiranja temelje se na fotografijama i videozapisima.

Foto: Vessel Finder 

Hrvatski hidrografski institut ima dva istraživačka broda

Brodovi su namijenjeni za kvalitetno obavljanje poslova hidrografske izmjere, magnetometrijske detekcije, geoloških istraživanja podmorja, oceanografskih istraživanja te kartografske reambulacije obale i otoka s karakterističnim sadržajima istočne obale Jadranskog mora.

Kako doznajemo, 29. rujna 2022. temeljem suglasnosti Vlade Republike Hrvatske potpisan je podizvoditeljski ugovor između Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu (kao Naručitelja), koji predstavlja ravnateljica dr. sc. Živana Ninčević Gladan, i Hrvatskog hidrografskog instituta (kao Izvršitelja), koji predstavlja ravnateljica Vinka Kolić.

- Usluga kartiranja područja obalnog mora, ukupne vrijednosti 56.195.000,00 kn, koji je na temelju provedenog otvorenog postupka javne nabave Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (kao Investitor) sklopilo sa zajednicom ponuditelja koju čine: Oikon d.o.o. Zagreb, Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, Hrvatski geološki institut u Zagrebu, Sveučilište u Zagrebu, Geodetski fakultet u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković u Zagrebu - navodi se na službenoj web stranici HHI.

Foto: B. Petričević - Marine Traffic

Detalji o 'Palagruži'

Brod 'Palagruža' izgrađen je 1975. godine u brodogradilištu Sandnessjøen - Norveška. Opremljen je suvremenom navigacijskom opremom, te hidrografskim, geološkim i oceanografskim instrumentima. Veličinom i opremljenošću sposoban za plovidbu u o teškim meteorološkim uvjetima, upotrebljava se za radove na otvorenom moru u hrvatskom dijelu Jadranskog mora. Brod je osposobljen i za plovidbu u Sredozemnom moru s potpunom autonomnošću od 25 dana.

Tehničke detalje o brodu možete pronaći OVDJE.

D.G.