Otočani bijesni na kruzer za kojeg tvrde da je ostavio ogroman trag prljavštine iza sebe

VIS – Uznemireni otočani poslali su nekoliko fotografija s obale na Visu. Kako tvrde za Dalmaciju danas, kruzer koji je uplovio u višku luku iza sebe je ostavio zapanjujući ‘trag’ prljavštine.

Prizor na obali Visa uistinu je zapanjujući, pa čak i zabrinjavajući, a fekalne vode i smrad razbjesnile su stanovnike ovog dalmatinskog otoka koji je pravi turistički biser.

Foto: Čitatelj / Dalmacija danas

Mnogi stanovnici ovog otoka bave se turizmom i turističkim djelatnosti. Dolaskom toplijih, ljetnih dana na Visu je drastično povećava broj stanovnika. Iako ih veseli dolazak turista, žaloste ih i razbješnjuju ovakvi prizori obale.

– Ovakav je trag ostavio onaj kruzer koji je uplovio u višku luku. Pogledajte, nevjerojatno… – rekao je za Dalmaciju Danas čitatelj koji se našao na rivi.

Foto: Čitatelj / Dalmacija danas

Je li ovo kršenje hrvatskih zakona i MARPOL konvencije?

Podsjetimo, prema MARPOL konvenciji, čiji je potpisnik i Republika Hrvatska, neobrađene otpadne vode – fekalije iz broda smiju se ispuštati samo u međunarodnim vodama više od 12 Nm od najbližeg kopna, u plovidbi ploveći brzinom na manjoj od 4 Čv.

MARPOL konvencija postavila je standarde i pravila koji sprječavaju onečišćenje mora uljima, kemikalijama, štetnim teretima koji se prevoze u bilo kojem obliku pakiranja, fekalnim vodama, otpadom (smećem), i emisijom štetnih plinova s brodova. Konvencija ima za cilj sprječavanje ili smanjuje onečišćenja s brodova, neovisno  pojavljuje li se ono u situacijama nužde ili za vrijeme redovnih brodskih operacija.

S druge pak strane, kazne za ispuštanje sivih voda su  tolike da bi teško nekome palo na pamet ispuštati fekalne vode u lukama, a standardi na kruzerima su vrlo visoki i do tančina razrađeni. Uostalom, navedeni kruzer je bio dan prije u Dubrovniku i cijelu noć je plovio van hrvatskih teritorijalnih voda, pa nam upućeniji kažu kako je malo vjerojatno da ovo stiže upravo s tog broda.

I.B.