OTKRIVENO TKO JE MATE Po Zadru osvanuli neobični plakati

ZADAR – Ovih dana s jumbo plakata diljem Zadra pomalo zabrinuto gleda lik Mate, koji ujedno izražava različite želje. Jednostavne su to želje, i zapravo uobičajene za svakoga, ali u Matinom slučaju one su neispunjene. Vala nije čista, teren gdje rastu šparoge prekriven je plastičnim vrećicama, a čak je i romantika Kožinskih bora narušena glomaznim otpadom.

Novi radio iz Zadra doznaje da je riječ o kampanji tvrtke Čistoća d.o.o. pod nazivom Lipi moj grade kojoj je cilj osvijestiti ulogu pojedinca u odvajanju otpada te njegovom pravilnom zbrinjavanju. Vizualima onečišćene prirode, želi se istaknuti važnost ponašanja svakoga od nas u očuvanju ljepote Zadra i okolice. Spomenuti jumbo plakati služe nam kao svojevrsno upozorenje o učincima i posljedicama čovjekovih krivih odluka.

Foto: Novi radio

Početak ove kampanje dolazi u pravi tren s obzirom da se poklopio s Danom planeta Zemlje. Namjera obilježavanja Dana planeta Zemlje je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitetu životne sredine.

Pa koje je onda rješenje?

Iako je ovo kampanja tvrtke Čistoća, a upućena je građanima, jedni bez drugih ne mogu postići cilj. Nije dovoljno samo pobuditi svijest o očuvanju okoliša već je potrebna i infrastruktura koja će to podržati. Zato tvrtka Čistoća stavlja svim svojim građanima na raspolaganje razne usluge i time im  olakšava zbrinjavanje njihovog otpada. Kao neke od usluga izdvojili bismo to da odnedavno svi građani imaju mogućnost odlaganja kućnog reciklabilnog  otpada u poseban spremnik iz kojeg se taj otpad dalje reciklira. Tu je i usluga besplatnog odvoza glomaznog otpada (jednom godišnje) te mogućnost besplatnog odlaganja istog u reciklažnim dvorištima u Diklu i Gaženici. Za odvojeno prikupljanje i skladištenje manjih količina iskoristivih i drugih vrsta otpada iz kućanstva, postoji mobilno reciklažno dvorište, čija je prednost upravo u njegovom redovitom postavljanju na različite lokacije, kako bi uvijek bilo nadohvat ruke građanima.

Cilj kampanje je suradnja, i to na način da se edukacijom građana podiže njihova svijest o važnosti korištenja usluga Čistoće. Ovom vrstom sinergije, Zadar ostaje lijep i čist te ugodno mjesto za život.

Foto: Novi radio

Tko je Mate?

Mate je lik tipičnog Zadranina i predstavlja svakoga od nas. On je čovik od mora, voli šetnju rivom, dobru pismu, šparoge s jajima i iznad svega, voli svoj grad. Njegove su želje naše želje što nam govori da se zajedno trebamo aktivirati kako bismo svome Zadru osigurali blistavu i održivu budućnost, piše Novi radio.

Za sve sve koji žele i djelima pokazati svoju ljubav prema gradu Zadru, usluge i načine pravilnog zbrinjavanja otpada moguće je pronaći OVDJE.

I.B.