Otkriveno rijetko mladunče morskog psa duha

Novozelandski znanstvenici otkrili su rijetko viđenu bebu morskog psa duha, malo poznatu vrstu ribe koja živi u sjenovitim dubinama oceana.

Morski psi duhovi – također poznati kao himera – rijetko se uočavaju, a šanse da naletite na njihovu mladunčad gotovo su ravne nuli. Otkriće novozelandskih znanstvenika tim je još spektakularnije, a netom izlegli morski pas pronađen je na dubini od oko 1,2 kilometra u blizini Južnog otoka, prenosi BBC.

Mladunče rijetke vrste morskog psa pronađeno je sasvim slučajno tijekom istraživanja podvodne populacije oko Južnog otoka. Znanstvenici s Nacionalnog instituta za istraživanje vode i atmosfere vjeruju da se mladunče nedavno izleglo jer mu je trbuh još uvijek bio pun žumanjka.

Embriji morskih pasa duhova razvijaju se u jajnim kapsulama položenim na morsko dno i hrane se žumanjkom dok se ne izlegu, a mogu pokazivati ​​različite karakteristike od njihovih odraslih verzija.

– Uzet ćemo mali uzorak tkiva i nasumične genetike. Onda ćemo također napraviti čitav niz morfometrijskih ili tjelesnih mjerenja, što će nam također pomoći da procijenimo koju vrstu gledamo – kazala je doktorica Brit Finucci.

Morski psi duhovi zapravo nisu morski psi već vrsta riba koja je blisko povezana s morskim psima i ražama. Njihov kostur sastoji se prvenstveno od hrskavice što im daje taj eteričan izgled. Većina vrsta morskih pasa duhova nastanjuje duboko more, iako je neke od njih moguće pronaći i u plitkim obalnim vodama.

J.K.