Otkriveno curenje na kraku naftovoda koji doprema rusku naftu u Europu

Poljski operater PERN utvrdio je curenje na jednom kraku naftovoda sustava Družba koji naftu doprema iz Rusije u Europu, objavljeno je u srijedu, što je događaj koji će dodatno unijeti zabrinutost glede europske energetske sigurnosti nakon curenja na plinovodima Sjeverni tok.

Otkriće curenja, koje je PERN rekao da je otkrio u utorak navečer, dolazi u trenutku kada se Europa suočava s ozbiljnom energetskom krizom nakon invazije Moskve na Ukrajinu zbog koje je poremećena opskrba plinom.

PERN je rekao da u ovom trenutku uzroci curenja nisu poznati. Otkriven je u dijelu cijevi oko 70 kilometara od središnjeg poljskog grada Plocka.

Naftovod Družba jedan je od najvećih na svijetu, a opskrbljuje ruskom naftom veći dio središnje Europe, uključujući Njemačku, Poljsku, Bjelorusiju, Mađarsku, Slovačku, Češku i Austriju.

Druga linija naftovoda i drugi elementi PERN-ove infrastrukture rade normalno, rekao je PERN.

- U ovom trenutku sve službe PERN-a (tehničke, operativne, unutarnje vatrogasne jedinice i zaštite okoliša) poduzimaju mjere u skladu s algoritmima predviđenim za ovu vrstu situacije - rekao je operater.

Glasnogovornik češkog operatera naftovoda MERO rekao je da nisu primijetili nikakve promjene u tokovima prema Češkoj Republici.

Za curenje u podmorskim plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 zapad i Rusija okrivljuju sabotažu

Zasad nije jasno koliko je značajno curenje naftovoda Družba, prenosi N1.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Ruski FSB otkrio koga smatra organizatorom napada na Krimski most - Osam osoba uhićeno
Ruski FSB otkrio je koga smatra odgovornim za organiziranje terorističkog napada na Krimski most. Riječ je o šefu ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilu Budanovu. - Federalna služba sigurnosti Ruske Federacije, zajedno s Istražnim odborom Ruske Federacije, utvrdila je da je organizator teroris…