Otkriven divovski koraljni greben na Tahitiju

Znanstvenici su otkrili divovski, zdravi koraljni greben u obliku ruže na više od 30 metara dubine na obali Tahitija, što je važno otkriće budući da koraljni grebeni pate od klimatskih promjena.

– To je jedan od najvećih koraljnih grebena na svijetu koji je dubok više od 30 metara. Besprijekorno stanje koralja u obliku ruže i opseg područja koje pokrivaju čine ovo vrlo neobičnim otkrićem – navodi se u priopćenju UNESCO-a koji podržava ovu znanstvenu misiju, prenosi HRT.

Greben se proteže preko tri kilometra dužine, širok je između 30 i 65 metara, a dubok između 35 i 70 metara dubok, precizira Unesco, dodajući kako su neki divovski koralji promjera dva metra.

– To je malo istraženo područje. Ono što dobro poznajemo su područja između nula i 30 metara – objašnjava za AFP Laetitia Hedouin, morska biologinja i specijalistica za koralje, iz francuskog istraživačkog centra CNRS i organizacije za istraživanje okoliša CRIOBE.

– Ovi koralji ne pokazuju znakove stresa ili bolesti, dodala je, dok su koralji bliže površini u Francuskoj Polineziji doživjeli epizodu izbjeljivanja 2019. godine, a često i morske zvijezde također mogu opustošiti koralje, proždirući ih.

– Na početku smo programa praćenja za koji se nadamo da će biti dugoročan, kako bismo bolje razumjeli zašto ovaj koraljni greben nije vidljivo stradao od klimatskih promjena i kakva je dinamika njegove populacije – zaključila je Hedouin.

Stanje znanja o oceanima i dalje je ograničeno, a samo 20 posto morskog dna na planetu je mapirano.

D.G.