OTKRIĆE NA DUGOM OTOKU: Pronađen antički uređaj za grijanje prostorija

TELAŠĆICA – Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru u suradnji s Parkom prirode Telašćica došao je do izuzetnih rezultata prilikom arheoloških istraživanja lokaliteta Gruh Sveti Ivan u Stivanjem polju na Dugom otoku. Između ostalog, otkrili su hipokaust ili antički uređaj za zagrijavanja prostorija.

Istraživanje je trajalo 10 dana, u suradnji s Odjelom za arheologiju Sveučilišta u Zadru, pišu na Facebook stranici Parka prirode Telašćica. Sudjelovali su studenti odjela i prof.dr.sc.Jure Šućur, kao i volonteri lokalne zajednice Mikula Frka i Vesna Subotičanec, na čemu jedno veliko HVALA. Osim toga, studenti su nakon istraživanja u kampu Mir radili na dokumentiranju materijala, a dio slobodnog vremena smo proveli u razgledavanju i upoznavanju arheoloških lokaliteta Dugog otoka. Sonda koja je lani otvorena i otkrila nam srednjovjekovnu nekropolu, ispod sebe krije i kasnoantički horizont pokapanja kao i antičku arhitekturu. Osim što smo očistili do zdravice ovaj dio prostora i pritom naišli na još par ukopa, naišli smo na nastavak antičkih zidova. Odlučeno je da se istraži i predvorje crkve te smo ispod sloja s dva ukopa otkrili (s oduševljenjem) antički termalni sklop.

Hipokaust (lat. hypocaustum) je ant. uređaj za zagrijavanje prostorija u kućama, termama i sl. cirkulacijom toploga zraka koji struji glinenim cijevima kroz zidove i podove. Osim arhitekture prikupljen je veliki broj ulomaka keramike, imbrexa, tegula, tubulusa, kao i metalnih predmeta te zanimljivog antičkog stakla. Ovaj lokalitet postaje jedan od iznimno važnih lokaliteta RH jer pokazuje razvoj naselja u kontinuitetu od antike do srednjeg vijeka.

R.I.