Otišao velikan splitske brodogradnje: “Takav se rađa jednom u 100 godina”

SPLIT – U 82. godini je preminuo velikan splitske brodogradnje Josip Eterović. Podrijetlom Bračanin, u Brodosplitu je proveo 25 godina kao radnik i rukovoditelj. Tijekom 1970-ih bio je šef odjela standarda i materijala, upravitelj pogona montaže opreme, predsjednik upravnog odbora brodogradilišta i zamjenik generalnog direktora, a od 1981. do 1990. generalni direktor Brodosplita, u vrijeme njegovih najvećih poslovnih i tehnoloških iskoraka.

Provodeći ambiciozni proizvodni program, Eterović je uspostavio novi razvojni pravac gradnje putničkih brodova vrhunske kvalitete, započet ugovaranjem feribota Amorella i Isabella koji su 1988. i 1989. proglašeni svjetskim brodovima godine i za kojima su slijedile narudžbe novih feribota. Budućnost splitskog škvera vidio je u najsloženijim, tehnološki prestižnim projektima. Brodosplit je u njegovo vrijeme bio najveće splitsko poduzeće i jedan od najvećih jugoslovenskih izvoznika, čiji je status odražavao i izbor Eterovića za člana CK SKJ 1986. – 1990. godine, piše Dalmacija danas.



On je, prema pričanju škverana, bio generalni direktor s kacigom na glavi, koji je do kasno u noć obilazio navoze, poznajući svakog među tisućama radnika po imenu i pogonu. Eterović je nakon 1990. napustio škver, ali je ostao u brodogradnji radeći 15 godina kao predstavnik Jadranbroda u Moskvi, a zapravo se nikada nije umirovio.

Godine 2008. u Splitu je osnovao svoju tvrtku za savjetovanje J. E. K. i sve donedavno posredovao u ugovaranju poslova za hrvatska brodogradilišta. Kada je 2012. u Splitu otvoren Konzulat Ruske Federacije, Eterović je imenovan za počasnog konzula, na kojoj je funkciji bio posljednjih deset godina.

“Lobirao je i tražio poslove za sva hrvatska brodogradilišta i uspijevao je u tome”

Eterović je danas ispraćen na Lovrincu uz mnoštvo bivših djelatnika Brodosplita, bivši direktor Brodosplita Srećko Kurtović, kazao je nekoliko riječi:

– On je najviše sam rekao o sebi. Bio je hodajuća legenda. U svom radnom vijeku je postavio standarde. Josip je bio nevjerojatan tip po energiji i brizi za svakog čovjeka. Takav se rađa jednom u 100 godina. U to vrijeme smo bili kao Real Madrid u nogometu, svjetska velesila. Bili smo treći u svijetu po broju proizvedenih brodova i složenosti. Lobirao je i tražio poslove za sva hrvatska brodogradilišta i uspijevao je u tome. Zahvaljujući svom poštenju i moralu je bio i imenovan za počasnog ruskog konzula – kazao je Kurtović za Dalmaciju danas.

I.B.