Othranilo je generacije, a sada postaje sastavni dio Muzeja ribarskih priča u Ždrelcu

ŽDRELAC – Interpretacijski centar – muzeja ribarskih priča u Ždrelcu bogatiji je za još jedan primjerak stare ribarske opreme kojom se nekad lovilo sitnu plavu ribu, prvenstveno srdelu. Donacija je to Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

Riječ je željeznoj rešetki koja se kroz povijest koristila za ribolov ostima i za hvatanje male plave ribe. Svitlilo, svićalo ili svijećnjak na lučevinu, kako se popularno nazivao ovaj alat, u upotrebi je bio do prije 150 godina, kada su ga zamijenile petrolejske i acetilenske svjetiljke.

Foto: Svićalo/Vjekoslav Tičina

– Ona se postavljala na provu, na prednji dio malog broda iznad mora, na koji su potom dolazile borove grane bogate smolom. Te grane bi se ložile i tako bi se stvarala svjetlost koja bi privlačila ribu – ispričao nam je doktor Vjekoslav Tičina s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, naglasivši kako je ovo prvi način na koji se proizvodilo svjetlo tijekom lova sitne plave ribe.

Zbog korištenja svićala svojevremeno su bile ugrožene borove šume, a kako se razvijala tehnologija tako je i ovaj alat polako otišao u povijest. Donedavno je stajao u skladištu Instituta, a sada će biti dio stalnog postava muzeja u Ždrelcu.

K.B.