OSVRT JURICE GAŠPARA Divljaci na moru, blago za proračun – Inspektori, samo rokajte!

Odavno nismo vidjeli jedinstvo, često razjedinjenih građana u gotovo svakoj temi, kao što je podrška prema uvođenju reda u divljaštvo iznad mora, ispod i uz njega. Pokazalo se to na lokalnim izborima (ma o kojoj opciji se radilo), jer su doista dobivali oni koji su obećali zaustaviti divljanje nad pomorskim dobrom, a pokazuje se to i sad kad institucije ove zemlje KONAČNO na vidljiv način pokušavaju provesti red češćim, javnosti vidljivim i sveobuhvatnijim akcijama u kontroli plovidbe. No, da se odmah na početku razumijemo, daleko je to, daleeeeko od potrebnog, ali promjena na ugodan povjetarac poštivanja ove zemlje i njenih zakona, nauštrb sljepila na uragan divljaštva, svakako srcu godi.

U tri ili četiri akcije diljem Jadrana skupi se fina svota od preko milijun kuna naplaćenih kazni, pa bi, ako će takve akcije biti redovitije, u jedno ljeto država mogla sasvim lagano namaknuti pristojna sredstva za čitavu flotu brzih brodova s plaćenom posadom, željnom akcije. Na Jadranu se dnevno događa na stotine prekršaja i kaznenih djela koja mogu završiti tragično. A zamislite samo zaigrati se, pa pomisliti da država današnje mizerne kazne poveća dva ili tri puta?

Eto rješenja za vječitu kuknjavež o nedostatku sredstava i traljavu preraspodjelu postojećih, te za neke javne institucije dobru, ali u ovom konkretnom slučaju potpuno suludu odluku Plenkovićeve Vlade o nezapošljavanju u javnom sektoru. Za more i njegov nadzor, koje s gospodarskim pojasem čini polovinu ukupnog teritorija Republike Hrvatske, nikad nema novca! Pa, gospodo na Markovom trgu, ne zapošljavajte svjetske prvake u tetrisu i minesweeperu po potpuno nepotrebnim uredima, ukinite još manje potrebnu suvišnu administraciju (pogotovo lučkim kapetanijama), a educirajte i zaposlite mlade ljude na mjestima čuvara i kontrolora Jadrana, pa da vidite rezultate, već za godinu-dvije. E da, ne zaboravite i kontrolirati kad tko dolazi na posao i radi li uopće.

Poznato je da je udarac po džepu najučinkovitija batina svakome kome mrkva privilegija nije dovoljna. A privilegiranih na Jadranu je itekako previše. Jedni misle da su vlasnici obale, drugi da su najpametniji u ribarstvu, treći da „što će njima netko govoriti“ kako se plovi, četvrti su ionako „blizu oltaru“, pa rješavaju puno toga u tišini. A gdje su tek peti, šesti, sedmi… i tako u nedogled.

Svi misle da su drugi krivi, no o tim „malim hrvackim ćovijecima“ smo već pisali, a pametovanju takvih teško je lijepim riječima stati u kraj. Nisu puno bolji ni turisti koji dođu divljati na Jadran, ali zar možete kriviti žabu koja želi potkovu, jer je vidjela u konja istu takvu?

Ni naš posao novinara nije da uvijek kritiziramo i pišemo negativno, pogotovo ako kritika rađa kakvim-takvim plodom. Iako je čest dojam javnosti da ne rade baš puno i da ih malo gdje ima, s obzirom na katastrofalno stanje flote Lučkih kapetanija diljem Jadrana, sramotne plaće njihovih zaposlenika i preopterećenost potpuno nepotrebnom administracijom, pravo je čudo da postižu ikakve rezultate. Malo tko bi u tim uvjetima i pristao raditi njihov posao, pa treba i njih razumjeti. Zato na kraju ovog ljeta treba podvući crtu i dati im svima podršku i pozitivnu ocjenu.

Hrvatska obala je golema i treba je nadzirati, a to se ne radi samo iz Zagreba, samo ljeti ili s ovako mizernom zastarjelom i presporom flotom. Treba nam novi, stroži zakon, super-brza plovila izuzetnih maritimnih sposobnosti, nove i mlade posade s većim ovlastima i redovne ophodnje na cijelom Jadranu.

Divljaci na moru, pravo su blago za hrvatski proračun, pa bi ih slobodno trebalo uvrstiti u naša, očito prirodna, bogatstva. Želimo li zaraditi i na ovoj “gospodarskoj grani”, onda treba uložiti u ljudstvo, edukaciju i opremu. A onda? Inspektori, samo rokajte! Zarada na idiotima je najslađa zarada…

Jurica Gašpar

OSVRT JURICE GAŠPARA Zašto je „mali hrvacki ćovijek“ najveća štetočina u Jadranu?