Osuđen splitski liječnik koji je - liječio već preminule!

Osim toga je izgleda i lažirao račune, a sada je osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje od četiri godine, navodi Dalmatinski portal.

Osuđen je tako nevjerojatan liječnik dr. Smiljan Grgurev koji je liječio i mrtve vojne invalide, i to za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje. Već ranije je na uvjetnu kaznu nakon sporazuma s tužilaštvom osuđen nekadašnji tajnik splitske Hvidre Nenad Tomić. Riječ je o aferi s rehabilitacijom ratnih vojnih invalida koju je plaćao Grad Split. U presudi se navodi da je gradska blagajna oštećena za 766 tisuća kuna, koliko je isplaćeno na račun trgovačkog društva Gastro turizam i Poliklinike Jadran, no Grad Split u ovom postupku nije postavio imovinsko-pravni zahtjev. Gastro turizam je završio u stečaju te je likvidiran tako da je imovinska korist od 5.640 eura oduzeta od Poliklinike Jadran. Radi se o iznosu koji je uplaćen na račun te zdravstvene ustanove. 

Negira krivnju

Grgurev je negirao krivnju. Naveo je kako je dosta razmišljao o situaciji u kojoj se našao i koliko god razmišljao ne može pronaći gdje je pogriješio. Svu dokumentaciju je odrađivala administracija Grada Splita i Hvidra u kojoj je Nenad Tomić radio odabir i slao ljude, pisao račune, pečatirao ih i ispostavljao kako bi Grad Split izvršio isplate. 

- Sve se to odvijalo bez mene i drugih osoba u pravnim osobama u kojima sam tada radio. Dugo sam radio u KBC-u Split i drugim zdravstvenim ustanovama i nikada se nije provjeravao identitet osoba koje dolaze na pregled, već se od pacijenata uzimala samo zdravstvena iskaznica bez slike i uputnica. 

Radilo se o osjetljivoj populaciji s kojom sam ranije imao negativnih iskustava jer ih dosta boluje od PTSP-a, a ujedno su i društveno zanemareni. Jednom sam pacijentu predložio da nađe posao, a on je uzeo pisaću mašinu sa stola i bacio je na mene. Pacijentu u stacionaru sam rekao da treba ići kući, a on je repetirao pištolj na mene. Vladimir Benac je propucao susjeda, a mjesecima je dolazio u polikliniku bez ikakve dokumentacije. Takvoj osobi se nije moglo odbiti pružiti uslugu - kaže osuđeni doktor.

J.T.