Ostojić: Na turističku sezonu treba gledati sa zadovoljstvom, ali nikako s euforijom

Na turističku sezonu treba gledati sa zadovoljstvom, ali nikako s euforijom, zaključak je to sa sastanka ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac s predstavnicima Hrvatske udruge turizma (HUT), koji je u ponedjeljak održan u Poreču.

Po riječima ministrice Brnjac, na sastanku se razgovaralo o dosadašnjem dijelu turističke godine, pri čemu je Hrvatska trenutno na 95 posto noćenja iz 2019. godine, dok Istra ostvaruje rast od tri posto u dolascima i noćenjima.

– Razgovarali smo i o izazovima s kojima se suočava cijeli svijet, a s obzirom na globalne izazove i poskupljenje cijena energenata, zelena i digitalna tranzicija postaje imperativ poslovanja i u turizmu. Mnogi hotelski objekti već su to i prepoznali te vjerujem kako će i osigurana bespovratna sredstva u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti dodatno potaknuti tu nužnu tranziciju – istaknula je Brnjac.

Dodala je kako se raspravljalo i o nedostatku radne snage u turizmu te načinima kako dodatno poboljšati procese za iduću godinu.

– Vlada je do sada snažno stajala uz turistički sektor te ćemo zajednički i u budućnosti tražiti rješenja za sve nove izazove koji će se naći pred svima nama – poručila je ministrica Nikolina Brnjac.

Predstavnici članica Hrvatske udruge turizma izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim tijekom turističke godine, kao i činjenicom da su im na raspolaganju bespovratna sredstva koja će im dodatno pomoći u razvoju visokokvalitetne turističke ponude.

– Mislim da na brojke treba gledati sa zadovoljstvom, ali nikako s euforijom. Situacija je različita u različitim dijelovima zemlje. Zadovoljni smo onim što je do sada učinjeno, međutim jedno su fizički pokazatelji, a drugo su neto financijske brojke. Prihodi rastu jednoznamenkastim brojkama, a troškovi dvoznamenkastim – naglasio je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, dodavši kako poseban utjecaj na rast troškova ima cijena električne energije.

Upravo iz tog razloga, naveo je on, napravljeno je istraživanje u sklopu kojeg je simulirana situacija, u kojoj, da svim kompanijama ove godine ističe ugovor s HEP-om i da potpisuju novi, to novo opterećenje bi iznosilo milijardu kuna.

– Ukupna dobit sektora iznosila je 1,1 milijardu kuna pa bi samo ta nova cijena struje pojela kompletnu dobit sektora. Mi svakodnevno komuniciramo s Ministarstvom, radimo na pokušaju kreiranja rješenja i imamo razumijevanja da nismo jedini koji imaju probleme jer je cijelo gospodarstvo Europe u problemima. Dosta zemalja u Europskoj uniji kreiralo je kratkoročne mjere i pomoglo gospodarstvu u kratkom roku i zato se nadamo da će i naša Vlada, kao što je sjajno reagirala s mjerama očuvanja radnih mjesta za vrijeme pandemije, i sada brzo pronaći rješenja – zaključio je direktor HUT-a Veljko Ostojić, prenosi N1.

Hina