Ostaci Šibenkinog ribogojilišta leže u moru kod Zatona: “Postoje elementi kaznenog djela!”

ZATON – Brojni aktivisti i ljubitelji prirode odradili su jučer lavovski posao sanacije nereda koji su iza sebe ostavili nesavjesni građani. Umjesto u ljenčarenju, nedjelju su proveli u akciji čišćenja podmorja i plaže u Zatonu.

– Kad smo zaronili stvarno smo imali što i vidjeti. Ja još ne mogu doći sebi da to leži na dnu mora, to je horor, to je dolje groblje i više nema nikakvog života. Toliko smo toga u nedjelju izvadili, ali te konstrukcije jednostavno nismo mogli iščupati, za to nam je trebao brod. Uspjeli smo iščupati jedan dio mreža i plastike, ali toga toliko ima da bi se morali vratiti. Nije mi jasno da je netko znao za to i svjesno ostavio i praktički uništio cijelo podmorje. Netko mora snositi odgovornost, mora ići kaznena prijava i sanacija ovog područja pod hitno – kazao je za ŠibenikIN aktivist Goran Šimić iz Powerlifting kluba ‘Šibenik.

Foto: Valerio Baranović/ ŠibenikIN

Glasnogovornik šibenske policije Šime Pavić kazao je da u navedenom slučaju ima osnove za kaznenu prijavu.

– Svakako se može podnijeti kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja za onečišćenje okoliša, po članku 196. Kaznenog zakona, a za sada za ovaj slučaj nemamo nikakvu prijavu – potvrdio je Pavić.

Predsjednik Mjesnog odbora Zaton Boris Dukić je kazao da je više puta upozoravao na probleme podmorja u Zatonu.

– Tamo je nekad bilo Šibenkino ribogojilište, ako pričamo konkretno o poziciji na kojoj se čistilo u nedjelju i znamo mi da je to kontaminirano pustim mrežama, plastikom i čime sve ne te smo upozoravali Grad i Županiju na ovaj i slične probleme, ali je uvijek to bilo prebacivanje loptice dalje. Izdavatelj koncesije, dakle Županija bi morala znati kome je i kada izdala koncesiju i kontrolirati što se na tim područjima događa i utječe li to na morsko dno, ali oni ne trzaju na te stvari – kazao je Dukić.

Od Lidije Bralić, pročelnice Upravnog odjela za pomorstvo Šibensko-kninske županije, stiže sljedeći odgovor:

– Ako je stari otpad, to bi išlo u nadležnost Grada Šibenika, to spada u održavanje pomorskog dobra u općoj upotrebi. Važno je da se to ukloni, a u smislu inspekcijskog nadzora tu je Lučka kapetanija.

Akciju je organizirala Kulturno-ekološka udruga ‘Caretta Caretta’, Powerlifting klub ‘Šibenik’ i Ronalački klub “Roniti se mora Šibenik”

Inače, sutra se obilježava se Međunarodni dan voda, a u Zatonu su ga odlučili proslaviti dva dana ranije i to ovom hvalevrijednom ekološkom akcijom.

K.B.