OSORSKI VREMEPLOV Virtualnim naočalama kroz bogatu povijest grada

OSOR – U Osoru na otoku Cresu u ponedjeljak je predstavljen Osorski vremeplov – projekt koji je tehnologijom virtualne stvarnosti oživio bogatu povijest grada i posebno 1018. godinu u kojoj je upravo u tom gradu kuna prvi puta korištena kao platežno sredstvo.

Projekt nazvan „Nova dimenzija prošlosti“ nastao je suradnjom Turističke zajednice grada Malog Lošinja i Lošinjskog muzeja, te je digitalnom tehnikom uz pomoć i stručnu suradnju arheologa i povjesničara rekonstruirao moguće situacije i gradske prostore i tako razvoj Osora prikazao kroz priče od antike, srednjeg vijeka pa do danas.

Cijeli projekt osmišljen je na otvorenom, gdje će posjetitelji Osora na označenim mjestima aktivirati svoje virtualne naočale i slušalice, koje su prethodno preuzeli u Arheološkoj zbirci Osor Lošinjskog muzeja, i tako uroniti u prošlo vrijeme.

Narator na pet ponuđenih jezika tijekom nekoliko minuta na svakoj od lokacija vodi posjetitelja kroz priču, dok ga istovremeno virtualna tehnologija kroz vizualni dojam vodi u svijet prošlog vremena, a vrckava kuna kao glavni lik i virtualni vodič  tu povijesnu šetnju čini duhovitom i zanimljivom.

Foto: TZ Mali Lošinj

Turisti i svi zainteresirani posjetitelji Osora kroz 11 priča na zanimljiv i uzbudljiv način upoznaju zaštitnika grada svetog Gaudencija, doživljavaju život ljudi u rimsko doba, saznaju kako je izgledao obred krštenja u nekadašnjoj krstionici.

U priči „Apsorus, metropola“ podiže se antički Osor, a u sljedećoj priči vidi i Samostan sv. Petra. Putem stripa posjetitelji uče o legendi o Argonautima, a točno iznad kanala može se vidjeti kako se ukrcao i brončani kip Apoksiomena.

Priča o osorskim zidinama, kuni i naposljetku Daleki akordi pozivaju svih da posjete i Osorske glazbene večeri.

– Osor je u prošlosti zauzimao značajno mjesto u povijesti Jadrana. Plovidba sjevernim Jadranom bila je nezamisliva bez prolaska kroz Osor, tisućljećima dominantnu metropolu. Ta bogata povijest grada predstavljena je na zanimljiv, atraktivan i kvalitetan način kroz digitalnu tehnologiju virtualne stvarnosti – rekla je na predstavljanju projekta ravnateljica Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić.

Projektom se želi valorizirati prirodna baština i bogata povijest Osora, stvoriti dodatna vrijednost i atraktivan turistički doživljaj, razvijati smjer kulturnog turizma i to na poučan i zanimljiv način korištenjem visoke tehnologije.

Foto: TZ Mali Lošinj

Gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić rekla je kako je posebno veseli što su i sami Osorani, koji su prije službenog predstavljanja mogli vidjeti prezentaciju, oduševljeni projektom te je dodala i da će virtualni prikaz grada, osim turistima, biti zanimljiv i otočanima koji će tako više naučiti o Cresu i Osoru.

Cijeli je grad Osor muzej na otvorenom, kažu u Turističkoj zajednici Malog Lošinja, u kojemu su umjetnici svih epoha ostavili svoj trag, od suvremenog Meštrovića do ostataka antičkih zidina, utvrda, prve ranokršćanske bazilike. Osor je grad-muzej čiji vrtovi i parkovi u zelenilu kriju tragove prastarih antičkih vila, renesansnih portala i samostana.

M.B.