Osobe s invaliditetom za besplatan prijevoz trajektima više neće moći po iskaznice Agenciji za obalni linijski promet

Agencija za obalni linijski pomorski promet obavještava korisnike Iskaznice za osobe s invaliditetom da stupanjem na snagu Zakona o povlasticama u prometu 15. studenog 2023. godine, Agencija više nije izdavatelj Iskaznica za osobe s invaliditetom kojima se ostvaruje pravo na besplatan prijevoz na državnim trajektnim linijama za osobe s invaliditetom.

Zakonom se uređuje izdavanje Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom (zamijenit će dosadašnju Iskaznicu za osobe s invaliditetom kao i Objavu za besplatni prijevoz brodom).

Prava koja se mogu ostvariti u pomorskom prometu su slijedeća:

  1. Besplatan prijevoz za korisnika (OSI), pratnju i osobni automobil na državnim trajektnim linijama s obvezom javne usluge, a koja su propisana Zakonom o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.
  2. Četiri putovanja godišnje s popustom od 75% od redovite prijevozne cijene putne karte za osobu s invaliditetom koja ispunjava kriterije iz Zakona na svim linijama u pomorskom prometu te besplatna vožnja za pratitelja.

Iskaznica za osobe s invaliditetom čiji je izdavatelj bila Agencija u upotrebi će biti do 15. svibnja 2024. godine, odnosno najduže šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona. Nakon navedenog datuma prava u pomorskom prometu biti će moguće ostvariti isključivo Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom.

Više informacija o Nacionalnoj iskaznici za osobe s invaliditetom možete pronaći OVDJE.

D.G.