Osniva se Centar za školjkarstvo Zadarske županije

SELINE – Zadarska županija je prije nekoliko tjedana dobila sredstva za projekt osnivanja Centra za školjkarstvo. Projekt je vrijedan 5.234.062,50 kuna, od čega je 75 posto sredstava osigurano iz fondova EU sredstva, a ostatak će se osigurati iz nacionalne komponente. Projekt se provodi u okviru mjere II.7. „Povećanje potencijala akvakulturnih lokaliteta“ Ministarstva poljoprivrede, objavljeno je na službenim stranicama Zadarske županije.

Tim povodom je župan Božidar Longin u pratnji suradnika u četvrtak posjetio Općinu Starigrad i lokaciju budućeg Centra za školjkarstvo u mjestu Seline, te je s načelnikom općine Krstom Ramićem razgovarao o razvojnim projektima Općine Starigrad.

– To je projekt s kojim ćemo nastaviti razvoj u sektoru ribarstva i akvakulture. On se nadovezuje na našu županijsku razvojnu strategiju i europske projekte kojima smo istraživali mogućnosti ekološke održivosti i ulaganja u čišće tehnologije, što ćemo primijeniti u budućem radu Centra. Zadarska županija konstantno raste i razvija se i vjerujem da ćemo vrlo brzo nastaviti s podizanjem gospodarskih aktivnosti, pogotovo kada konačno pobijedimo pandemiju koronavirusa – najavio je župan Longin.

Kroz projekt Centra za školjkarstvo Zadarske županije planira se izgraditi i opremiti otpremni centar i centar za pročišćavanje školjaka.

– U sklopu Centra planiran je prostor u kojem bi se smjestila oprema za recirkularnu tehnologiju čime bi se omogućio uzgoj gospodarski potencijalno značajnih vrsta kao što su Jakobska kapica i kamenica. Uz Centar za školjkarstvo planira se izraditi operativna obala koja bi bila u funkciji prihvata školjaka sa okolnih uzgajališta čime bi se s jedne strane stvorili kvalitetniji uvjeti za rad i razvoj uzgajivača, a s druge strane poboljšalo stanje u prostoru – pojasnio je Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Kao i cijela Zadarska županija, i općina Starigrad veliko je gradilište. Načelnik Krsto Ramić pohvalio je suradnju sa županijom i ministarstvima u nizu projekata od kojih je zasigurno jedan od najvažnijih izgradnja magistralnog cjevovoda Podvelebitski pravac vrijednog 23 milijuna kuna u ovoj fazi.

– Županijska uprava za ceste uložila je više od dva milijuna kuna u sanaciju nekoliko ovdašnjih prometnica od kojih je posebno atraktivna županijska cesta koja vodi od Starigrada do Nacionalnog parka Paklenica. Dogovoren je i nastavak projekta rekonstrukcije i sanacije mjesne luke u Starigradu koji će provoditi Županijska lučka uprava koja trenutno sanira mjesnu luku Tribanj – Krušćica – istaknuo je Ramić te najavio skorašnji početak radova na dogradnji mjesnog groblja u Selinama te asfaltiranja nekoliko prometnica uključujući dionicu Dobroselo – Katalinić.

M.B.