Osmišljena tehnika za izvlačenje litija iz – morske vode

U idućih 60 godina na Zemlji bi zbog eksploatacije u potpunosti mogao nestati litij – element koji napaja mnoge uređaje za svakodnevnu upotrebu. No otkrivena je nova metoda kojom bi se litij mogao izvlačiti iz mora.

Morska voda obiluje litijem – ima ga i do 5 tisuća puta više nego na kopnu. No s obzirom na veliku količinu minerala u morskoj vodi, litij iz mora nije dovoljno čist pa su znanstvenici sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju King Abdullah razvili tehniku koja može pomoći u rješavanju tog problema, piše RTL.

Tim znanstvenika izgradio je elektrokemijsku ćeliju koja sadrži keramičku membranu izrađenu od litij-lantanovog titanovog oksida, a koja zbog svoje kristalne strukture propušta atome litija dok istovremeno blokira veće atome.

Sustav je uspio stvoriti 1 kilogram litij-fosfata koristeći približno 76,3 kWh energije, kao i nusproizvode plinovitog vodika i klora. Uz to voda se može koristiti u postrojenjima za desalinizaciju kako bi se dobila svježa voda. Ovako ekstrahirani litij sadrži samo tragove drugih elemenata, što ga čini dovoljno čistim da udovolji standardima proizvođača baterija.

K.B.