OSLOBODILAČKA AKCIJA U JELSI Građani uz pomoć općinskih vlasti ponovno "osvojili" zgradu koju su okupirali zaštitari tvrtke iz BiH

JELSA - Jutros su u Jelsi na Hvaru općinske vlasti, predvođene načelnikom Nikšom Peronjom, ponovno "zauzele" drugi kat zgrade u Maloj Bandi, koji su prije tjedan dana zaposjeli predstavnici tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva uz potporu zaštitara Pitbulla. Uz dužnosnike su bili i mještani te zaštitari tvrtke Bilić - Erić, prenosi Slobodna Dalmacija.

Načelnika Peronju, koji je koračao sa zastavom Jelse, pratilo je desetak mještana. Na papirima vlasnik polovice dotične nekretnine je Općina Jelsa, a vlasnik druge polovice je hotelska kuća Jelsa d. d. Iz tvornice Ključ tvrde da su oni kupili prostor u zgradi, ali to nije uknjiženo.

Policija je pazila da ne dođe do nereda, a Peronja je iskoristio zakonsku mogućnost Instituta samopomoći, po Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, i sa zaštitarima ušao u zgradu.

Tamo se nalazio jedan muškarac koji je u ime tvornice Ključ, odnosno njenog većinskog suvlasnika Fehima Seleka, čuvao okupirani prostor te je, nakon što su ga zamolili, bez ikakvog pružanja otpora ili pravljenja problema izašao. A potom su se s prozora drugog kata zgrade zavijorile jelšanska i hrvatska zastava te se čulo glasno klicanje okupljenih: "Mi smo Jelšani, Jelsa je naša..."

Pobuna na Hvaru traje 10 dana

Podsjetimo, načelnik Jelse objavio je kako je prije 10 dana skupina uglavnom stranih državljana neovlašteno i uz pomoć plaćenih zaštitara uzurpirala javnu zgradu. Intervenirala je i policija, a mještani su ogorčeni. Načelnik Nikša Peronja tvrdi kako je skupina djelovala po nalogu Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva. Policija je nekoliko sudionika provale odvela na ispitivanje, a tvrtka Jelsa d.d. i Općina Jelsa podnijele su kaznene prijave protiv svih sudionika nasilne uzurpacije.

- To je nešto nezabilježeno, ne samo u Jelsi nego u Dalmaciji. Pojavljuje se strana firma iz strane države, iz Sarajeva, tvrdi da je ovo njihovo vlasništvo. U Jelsi nikada nisu bili, nikada nisu imali posjed ove nekretnine - rekao je. 

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Bosanci i Hercegovci uzurpirali javnu zgradu u Jelsi: “Njihova tvornica nikad ovdje nije otvorila ured niti imala proizvodnju!”
Načelnik Jelse, općine na otoku Hvaru, objavio je kako je prošli petak skupina uglavnom stranih državljana neovlašteno i uz pomoć plaćenih zaštitara uzurpirala javnu zgradu, o čemu je prvi izvijestio Morski HR. Naknadno je intervenirala i policija, a mještani su ogorčeni. Načelnik Nikša Peronja tvrdi kako je skupina
ŠTO SE DOGAĐA U JELSI? Načelnik: “Stranci su nasilno upali u zgradu “Depadanse” i zauzeli su kancelarije na drugom katu!”
Načelnik Općine Jelsa, Nikša Peronja, objavio je večeras podulje priopćenje javnosti povodom, kako kaže: “nasilnog upada stranaca” u zgradu, za koju tvrdi da je u posjetu hotelske kuće “Jelsa d.d.”. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti: “Ovim putem obavještavam stanovnike Općine Jelsa, da je jučer skupina uglavnom stranih