ORKANSKO JUGO NA JADRANU Valovi do 6 metara, najgore tek slijedi

Jako i olujno jugo na Jadranu tijekom dana uzrokovalo je ponegdje i orkanske udare, poput Lastova, gdje su zabilježeni udari  od 125 km/h, a preko 100 km/h bilježe postaje Državnog hidrometeorološkog zavoda u Splitu i Zadru. Iz Pomorskog meteorološkog centra u Splitu javljaju o valovima do šest metara visine, što je uveliko ugrozilo pomorski putnički promet, no meteorolozi najavljuju: “Najgore tek slijedi!”.

DHMZ javlja da su na otvorenom moru izmjereni valovi do 6 metara. Sljedećih nekoliko sati jugo će u dijelovima Dalmacije dodatno pojačati. Uz obalu se javlja ciklonalna plima pa su niži dijelovi obale zbog plime i valova lokalno pod morem.

U Zadru je olujni vjetar na parkirane automobile srušio fasadu Taekwondo kluba Zadar, a splitski vatrogasci imali su problema s rasplamsavanjem inače rutinskog požara.

Estofex izdao drugi stupanj upozorenja, a DHMZ narančasti meteoalarm za cijeli za Jadran

Estofex, jedan od priznatih europskih centara za predviđanje pojave i intenziteta oluja, izdao je drugi stupanj upozorenja za Jadran. Najavljuje lokalno obilnije oborine, bujice, pijavice, tuču te orkanske udare vjetra.

DHMZ je izdao narančasto upozorenje, a pomorce i nautičare posebno upozoravaju na mjestimične udare juga 35-60 čvorova, zatim jugozapadnog i zapadnog vjetra 35-40 čvorova. More ponegdje 5, moguće je 6. Mjestimice nevere.

Većina katamaranskih i trajektnih linija prema otocima ne vozi!

Hrvatski autoklub izvjestio je o stanju u pomorskom prometu. Promet prema otocima je paraliziran.

Splitsko okružje:
Katamaranske linije: Split – Vis, Split – Bol – Jelsa, Split – Hvar – V. Luka – Ubli u prekidu
Trajektne linije: Split – V. Luka – Ubli, Trogir – Drvenik V. – Drvenik M., Drvenik – Sućuraj, Split-VisŠibensko okružje:
Brodske linije: Šibenik – Zlarin – Prvić Luka – Šepurine – Vodice,
Trajektna linija Šibenik – Kaprije – Žirje.Riječko okružje:
Katamaranske linije: Mali Lošinj – Cres – Rijeka, Novalja – Rab – Rijeka,
Trajektne linije: Lopar – Valbiska i Porozina-Brestova
Brodska linija Mali Lošinj – Unije – SusakZadarsko okružje:
Brzobrodske linije: Zadar – Molat – Brgulje – Zapuntel – Ist, Zadar – Rivanj – Sestrunj – Zverinac – Božava – Brbinj, Zadar – Iž Mali – Iž Veli – Mala Rava – Rava, Zadar-Sali-Zaglav
Brodska linija Zadar – Preko u prekidu
Trajektne linije: Biograd – Tkon, Sestrunj – Zverinac – Molat, Bršanj – Rava – Mala Rava.
Brod na liniji Vrgada-Pakoštane-Biograd ne pristaje u luku Pakoštane.Dubrovačko okružje:
Trajektna linija Sobra-Prapratno.

U Labinu na Fortici zabilježen je udar od čak 122 km/h, a od ostalih postaja spomenimo i Krk (68 km/h), Pulu (67 km/h) i Poreč (57 km/h). Jugo je podignulo visoke valove, stoga je more na istoku i jugu Istre ponegdje jače valovito i uzburkano, javlja IstraMet.

Meteorolog: Najgore tek slijedi

“Najgore tek slijedi!” najavio je Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a, u HTV-ovoj sinoćnjoj emisiji Vrijeme komentirajući jačanje južine u petak i najavljujući nevrijeme tijekom subote.

Osim u subotu diljem Hrvatske iznadprosječno visoke temperature zraka, koja će u središnjoj i osobito istočnoj Hrvatskoj biti oko dosadašnjih listopadskih rekorda – ponegdje gotovo sigurno i viša od njih – mnogima će smetati i južina, posebice na Jadranu, gdje će prevladavati jako i olujno jugo, uz koje će more mjestimice biti i jače valovito.

I kiša će mnogima prouzročiti nevolje, osobito od kasnog poslijepodneva do nedjeljnog jutra, kada će u većini krajeva biti pljuskova s grmljavinom, ponegdje i olujnog nevremena uz mogućnost tuče, na Jadranu i pijavica. Stoga su stručnjaci DHMZ-a objavili mnogobrojna upozorenja na opasne vremenske pojave.

Od nedjelje će biti mirnije i malo manje toplo, ali i dalje promjenjivo, uz jugozapadnjak i jugo, te uz povremenu kišu, osobito na Jadranu i područjima uz njega.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Puše najjače jugo zadnje 4 godine – Na Palagruži i Lastovu do 110 km/h!