Orada je školjkarima u Malostonskom zaljevu veliki neprijatelj

U najpoznatijoj domaćoj bazi školjkarstva, Malostonskom zaljevu, uzgajaju se različite vrste školjki. Jedno je to od rijetkih zdravih staništa u Europi. Procvatu školjkarstva na krajnjem jugu Hrvatske i ove godine prkose predatori, pa je uzgoj sve zahtjevniji.

Spajanjem juga školjkari Brijeste doživjeli su ekspanziju u proizvodnji. Njihove se školjke nude diljem Hrvatske i pravi su gastro užitak, posebno kamenice koje na tržištu drže cijenu od čak 1 eura za komad.

- Možda se to ljudima čini da je skupo, međutim nitko ne može znati nečije probleme i težinu rada kad ne dođe da to proba - kaže za Dnevnik HTV-a Ante Prlaguzić iz Brijeste.

Pelješki most otvorio je put i školjkama iz Malostonskog zaljeva - One prije nisu smjele ‘preko granice’
Izgradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta utječe uvelike na razvoj poljoprivrede i maslinarstva, a osobito razvoj marikulture u Malostonskom zaljevu. Uzgajivači su kamenice dosad teško transportirali preko granice, osim uz posebne dozvole. Prodaja prema Splitu i Zagrebu nije bila laka, bilo je puno papiroloigije i carinskih davanja. Sad preko Pelješkog

Malostonski zaljev zaštićeni je rezervat, no to pravilo ne vrijedi za oradu – najvećeg predatora od kojeg strepe školjkari. Svaki je odlazak na more nova neizvjesnost.

- Dođeš do predkonzuma ili konzuma, dogovoriš prodaju, dogovoriš cijenu, dogovoriš sve. Za petnaest dana počinjete radit izlov, dođeš na uzgajalište, nema ništa. E onda je to problem - priča Nikša Matković, školjkar iz Bistrine.

Njegov sumještanin Cvjetko Matković kaže da je orada u Socima pojela možda i vagon-dva mušula (dagnji).

I.N.