OPET PROVALA U BROD: Pripazite na svoja plovila, lopovi ne miruju

KUKLJICA – Policijska uprava zadarska priopćila je u utorak da je nepoznati počinitelj u noći sa subote na nedjelju u mjesnoj luci Kukljica na Ugljanu provalio u brod u vlasništvu 57-godišnjaka i ukrao mu gorivo i prijenosno računalo s pripadajućom opremom.

Prema navodima policije, materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog teške krađe.

Ovakvi nemili događaji u prvi plan stavljaju pitanje sigurnosti naših luka i lučica i važnost organiziranja vlasnika brodica kako bi zaštitili svoju imovinu jer štete u slučajevima provale često nisu male. Važno je naglasiti da se vrijedne stvari ne ostavljaju u plovilu – baš kao ni u automobilu – jer su one mamac za posjetitelje s lošim namjerama.

Osim što se pokoji lokot više uvijek pokaže dobrim u ovakvim situacijama – ako već neće spriječiti provalnika, barem će mu otežati posao – i samoorganizacija vlasnika plovila može puno pomoći. Naime, prema onoj staroj „dogovor kuću gradi“ zajednička nabava video nadzora u lučicama koje takav nadzor ne posjeduju, a u koju se omogu uključiti svi vlasnici brodica, dobar je način da se potencijalne provalnike demotivira u nakani, a ako se provala već i dogodi video snimka će zasigurno olakšati posao policiji u potrazi za lopovima.

M.B.