OPET NAJ DESTINACIJA – Autoru nagrade se omililo ili je nešto drugo u pitanju?

Vidjevši da pali proglašavanje naj-destinacija, organizacija European Best Destinations iz Bruxellesa nastavlja s različitim oblicima dodjele nekima prestižne, drugima samo jedne u nizu hrpe titula naj ovoga ili onoga. Ovaj put su popisali nove “najljepše”, među kojima su se našli hrvatski otok Galešnjak u obliku srca, kod Turnja, ali i Omiš. Logično je da su se na istom popisu našla i Plitvička jezera.

Photo: Boris Kačan

Ne čudi oduševljenost Hrvatskom autora “naj-ovo-ili-ono” patenta Maximilien Lejenue, koji je nakon proglašenja Zadra najdestinacijom za 2016. godinu u tom gradu doživio kraljevski tretman. Osim što je Lijepa, naša Hrvatska je i dobre ruke, pa je portal sreću iskušao i s glavnim gradom Zagrebom, nadjenuvši mu titulu grada s najboljim Božićnim sajmom. Ponuđeno je glavni grad iskoristio kao i Zadar – titula je osvanula u svim turističkim prospektima, pa s obzirom da je uslijedio i Maksimir kojeg su stavili na popis najboljih europskih gradskih parkova, Lejenue je svojedobno izjavio da bi Zagreb osvojio božićnu titulu i da nije bilo vijednih glasova iz Hrvatske. Bio je čovjek dobre ruke, pa je Zagreb već godinu poslije unaprijedio s činom najpoželjnije europske destinacije. Gradonačelnicima Zadra i Zagreba preostalo je samo kao missicama zaplakati od sreće, zahvaliti roditeljima i Lejeuneu te zaželjeti mir u svijetu.

Photo: Boris Kačan

S obzirom na to da Hrvati jako vole biti najbolji i najljepši, nema sumnje da će dodjela novih naj-titula donijeti dosta ega naciji, ali moguće i koji euro više autoru projekta za guranje ovog brenda i što više hrvatskih destinacija na vrh. Ostale europske destinacije ionako nisu pokazale velik interes za ovu titulu. Njihove kvalitete rangiraju generacije onih koji vole titulu “naj” vidjeti i ispred kulture, umjetnosti, dosljednosti i prije svega dostojanstva.Sve drugo već znamo i sami. I u himni je zapisano.D.G.