Opekotine od sunca 1000 puta povećavaju šansu za nastanak melanoma – Pregledi se mogu obaviti i na otocima

Tijekom velikih vrućina veliku opasnost predstavljaju kožna oboljenja. Melanom je, naime, sve češće oboljenje.

– Dvadeset godina naši dermatolozi izlaze našim stanovnicima u susret, da svi oni koji nikad nisu bili kod dermatologa, osvijeste potrebu da treba napraviti neki prvi preventivni pregled bez velike žurbe ako nisu akutne promjene na koži – kazala je za N1 akademkinja Mirna Šitum iz Referentnog centra Ministarstva zdravstva za melanom.

Dodaje da su ove godine imali akcije u Splitu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Rijeci i Zagrebu. Ističe da zadnjih godina obilaze i otoke.

Samo otok Lošinj ima dermatologa

– Znamo kakvi su uvjeti života i rada na otocima, izloženost ultraljubičastom zračenju, to je suživot sa suncem, to je divno, ali i opasno – kazala je Šitum.

Otkrila je i što su dosadašnjim pregledima otkrili.

– Pregledali smo oko 4.000 stanovnika RH i vrlo vjerojatno otkrili 82 melanoma za koje znamo da su najzloćudniji tumori u ljudi, da su skloni vrlo ranom metastaziranju. U Hrvatskoj pet godina preživi nažalost samo 70% oboljelih od melanoma. Otkrili smo i više od 200 karcinoma kože – kazala je.

– Posljednja akcija u osam općina na Braču pokazala je 43 suspektna melanoma i oko 90 karcinoma kože – dodala je.

“Kod nas brojevi rastu iz godine u godinu”

Po broju smrtnosti od melanoma, Hrvatska je četvrta u Europi. – Visoko smo po broju oboljelih, skandinavske zemlje su visoko po broju oboljelih, ali imaju vrlo malu smrtnost. Kod njih 95% ljudi preživi prvih pet godina, kod nas samo 70%. Međutim, kod nas brojevi rastu iz godine u godinu, imamo više od 100 otkrivenih od godine do godine – kazala je Šitum.

Ističe da je ultraljubičasto zračenje kancerogen prve klase, i to ne samo od sunca, nego i u solariju.

– Oko 95% naših građana u analizama kažu da su svjesni da se može dogoditi rak kože – kazala je Šitum, pa se osvrnula na zaštitu.

Navodi da se možemo zaštititi mazanjem i fotoprotektivnim ponašanjem, što podrazumijeva da se u određeno vrijeme ne izlažemo suncu, odnosno da se prije 11 sati povučemo. Također, takvo ponašanje uključuje i nošenje pokrivala, šešira i slično.

– Potrebna je zaštita od sunca, osobito u nekoj populaciji. Djecu do 3. godine života ne bi trebalo iznositi na direktno sunce. Govori se o D vitaminu. Međutim, 10 minuta šetnje kroz park gdje postoji nešto sunca je dovoljno da bi se sinteza vitamina normalno odvija – pojasnila je.

Tko je u riziku? – Sve osobe koje su vrlo svijetle, osobe koje imaju pjegice, plave i zelene oči, svijetle kose, crvenokosi kojima je dosta 10 minuta na suncu da izgore, oni koji imaju puno madeža, onaj tko ima u obitelji povijest melanoma ili karcinoma kože – objašnjava.

Upozorila je i na opekotine od sunca. – Opekotine od sunca, osobito one koje su praćene pojavom mjehura, što često vidimo, 1000 puta povećavaju šansu za nastanak melanoma kroz život – upozorava.

– Povremeno izlaganje, jako izlaganje suncu i opekotine su zaslužne za melanom, a dugotrajno kumulativnom izlaganje je za karcinome kože – navela je Šitum.

Z.G.