Općina Sv. Filip i Jakov u Turnju radi temelje za kafić na pomorskom dobru? Zadarski župan: "Provjerit ćemo..."

ZADAR - Na aktualnom satu zadarske Županijske skupštine SDP-ova vijećnica Vedrana Mišković osvrnula se između ostalog na plažu Morovićka u Turnju. Kaže da je Općina Sveti Filip Jakov kao investitor, na plaži koja se nasipava, unutar područja pomorskog dobra napravila temelje za kafić.

- Tu vidim najmanje tri problema.

Svaka zgrada, bez obzira na katnost i namjenu mora biti u skladu s prostornim planom a odredba prostornog plana (UPU Obalnog pojasa naselja Turanj) koja se odnosi na ovu zonu (oznaka R3) glasi: „Na plažama se ne dopušta gradnja građevina.“ U slijedećoj rečenici plan izričito se navodi što je dozvoljeno: „Omogućuje se postavljanje tuševa, kabina za presvlačenje i osmatračkih platformi za spasioce koje moraju biti izvedene u potpuno montažnoj konstrukciji koja omogućuje njihovo brzo i trajno uklanjanje - kaže Vedrana Mišković i nastavlja:

- Nadalje, na Informacijskom sustavu prostornog uređenja nije vidljiva prijava građenja niti bilo kakav akt za gradnju. A i montažne su zgrade građevine. Na mjestu gradnje nema gradilišne ploče, ne znamo na koju se odredbu Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima investitor poziva, na temelju kakvog projekta, ako već nije ishođena građevinska dozvola. Tu svakako, u najmanju ruku, ima posla za građevinsku inspekciju.

Foto: Općina Sveti Filip i jakov

I posljednje, ali jednako važno: ovo je područje Turnja u kojem, mahom starosjedioci, baziraju svoju ponudu smještaja u apartmanima i malim kampovima na ugodnom ambijentu u kojem ništa ne remeti večernji i noćni odmor i tako je već 40 godina. Zaživi li ovaj kafić, to će se sigurno promijeniti a njihovi će prihodi biti ugroženi. Valjda je JLS tu radi svojih građana a ne obrnuto, bar je u teoriji tako - kazala je Mišković, prenosi Zadarski.hr.

Župan Longin je odgovorio da jedinica lokalne samouprave redovito upravlja pomorskim dobrom sukladno zakonu te su ovlašteni ishoditi dozvole i raditi sve što je dozvoljeno prostornim planom. Županija nema nadležnost nadzora, kazao je župan, no svakako ćemo s općinom i Lučkom kapetanijom provjeriti o čemu se radi, naglasio je.

Foto: Općina Sveti Filip i jakov

Općina Sveti Filip i Jakov: "3. faza uređenja uključuje i morski dio"

A na stranicama Općine Sveti Filip i Jakov o ovom projektu kažu da uređenje plaže Morovička u Turnju, odnosno njegova 3. faza uključuje kopneni i morski dio te obuhvaća pripremne, zemljane, betonske, armiračke te armiranobetonske radove.

Projekt Uređenja plaže Morovička u naselju Turanj, Općina Sv. Filip i Jakov, je 3. faza kapitalnog projekta „Uređenje plaža Morovička u Turnju“ koji je sufinanciralo MINT 2017. i 2018. putem Programa razvoja javne turističke infrastrukture – fazu 1. i 2, te nakon uspješno provedenog projekta „Uređenje plaža u Sv. Filip i Jakovu i Turnju" koji je sufinanciralo Ministarstvo turizma 2014. godine putem Fonda za razvoj turizma.

Foto: Općina Sveti Filip i jakov

Lokacija projekta je središnja plaža naselja Turanj koja je definirana kao plaža kulture prema tematizacijama u regionalnom programu uređenja i upravljanja morskim plažama Zadarske županije kao i Nacionalnim programom uređenja morskih plaža – Akcijskim planom te je stotinjak metara udaljena od TIC-a Turanj koji se nalazi u povijesnom lokalitetu Kuli Turanj, zaštićenom materijalnom dobru.

Plaža Morovićka, u budućnosti definirana kao plaža kulture sa 3 zvjezdice sa svojim sadržajima bi u potpunosti zadovoljavala potrebe posjetitelja te povećala ekonomski vrijednost svim ugostiteljima koji imaju objekte koji gravitiraju plaži.

Foto: Općina Sveti Filip i jakov

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je donijelo Odluku o dodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi prema kojoj je Općini Sv. Filip i Jakov dodijeljeno 400 000 kuna za daljnje uređenje plaže Morovička u Turnju.

Osnovni cilj projekta je pridonijeti jačanju konkurentnosti turizma općine Sv. Filip i Jakov, kroz razvoj turističke infrastrukture i očuvanje turističke resursne osnove te proširiti i unaprijediti turističku ponudu općine Sv. Filip i Jakov, putem uređenja i dodavanja novih sadržaja plaži Morovička.

D.G.