Općina Preko uključila se u europski THEMATIC projekt vrijedan 1,4 milijuna eura

PREKO – Općina Preko na otoku Ugljanu uključila se u još jedan europski projekt. Riječ je o programu čiji je glavni cilj promicanje razvoja održivog i pristupačnog turizma u Jadransko-jonski regiji, a temelji na prirodnim, kulturnim i povijesnim resursima, javlja portal Naši školji.

Projekt pod nazivom THEMATIC okuplja inovativne i istraživačke centre, visokoobrazovne institucije, mjerodavna tijela i poslovne dionike kako bi se razvila sveobuhvatna inovativna strategija, prema tzv. trostrukom helix pristupu, odnosno kako bi se iskoristile nove mogućnosti te smanjili mogući rizici.

Uz Općinu Preko, u projekt su uključeni talijanska Potenza, Kranj u Sloveniji, Zlatibor i Niš u Srbiji, Tirana u Albaniji te Igoumenitsa i Atena u Grčkoj.

U sklopu projekta Općina Preko realizirat će pilot vezan uz sanaciju plaže Jaz, opremanje plaže s inovativnim sadržajima kao što su e-punionice te izradu Strategije razvoja Općine Preko nakon COVID-19 pandemije.

Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije u ukupnoj vrijednosti od 1,448,999.17 eura. Visina sufinanciranog dijela iznosi 1,231,649.26 eura, a ukupna vrijednost za Općinu Preko je 161.999,91 eura, od čega 85 posto otpada na novac Europske unije i 15 posto na općinski proračun.

Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca, zaključno sa 28. veljače 2022.

Projektom će se omogućiti stvaranje zajedničkog okvira u svrhu jačanja kapaciteta na područjima planiranja i upravljanja održivim i pristupačnim turizmom. Projektni partneri uspostaviti će trajnu komunikaciju koja će omogućiti razvoj akcijskog plana usmjerenog na zajedničke ciljeve. Time će se stvoriti zajednički alati za materijalna i nematerijalna ulaganja u tematski turizam, uključujući repertoar najboljih praksi i smjernica za studije izvodljivosti za javna i privatna ulaganja na području kulturnog turizma.

Glavni ciljevi projekta

Stvoriti strategiju i akcijske planove za izgradnju kapaciteta za održivi, pristupačni i kulturni turizam
Osmisliti, provesti i promovirati pilot akciju inicijative za razvoj održivog i pristupačnog turizma

Očekivani rezultati projekta:

Glavni rezultat projekta bit će povećanje inovacijskih kapaciteta turizma Jadransko-jonske regije koji se temelji na prirodnom i kulturnom turizmu.

Jadransko-jonska regija bogata je prirodnom i kulturnom baštinom od kojih su mnoga uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Novi trendovi pokazuju povećanje potražnje za tematskim turizmom, čime se otvara  mogućnost proširenja turističke ponude. Brz i nekontroliran razvoj turizma može dovesti do smanjenja konkurentnosti i održivosti turističkih destinacija, a samim time i do smanjene pristupačnosti za turiste s posebnim potrebama.

D.G.