Općina Preko organizira radionicu za osobe s invaliditetom u sklopu projekta “Uključi se knjigom”

PREKO – U cilju socijalnog uključivanja Općina Preko organizira prvu radionicu za osobe s invaliditetom. Riječ je o projektu “Uključi se knjigom”, čiji je nositelj Gradska knjižnica Zadar.

Osobe s invaliditetom spadaju u najosjetljiviju društvenu skupinu, kojima je ulazak na tržište rada, u 21. stoljeću, i dalje Sizifov posao. Osim što su suočeni sa infrastrukturnom barijerom, osobe s invaliditetom još uvijek su stigmatizirane u društvu kao populacija koja nije sposobna obavljati primjerice uredski posao.

Kako bi skinuli tu stigmu, ali i osnažili osobe s  invaliditetom da se uključe na tržište rada kroz kreativnost i umjetnost, pokrenut je projekt “Uključi se knjigom”, u sklopu kojega je bi se trebao unaprijediti i sustav knjižnice na kotačima namijenjen osobama s invaliditetom.

Partneri u projektu su općine Preko, Galovac, Poličnik, Grad Nin i Udruga HVIDR-a Zadar. Provedbom projekta osigurat će se novo vozilo te proširiti usluge za korisnike Gradske knjižnice Zadar koji posjećuju bibliobusna stajališta s naglaskom na posebno osjetljive skupine korisnika – osobe s invaliditetom na području urbane aglomeracije Zadar.

Među predviđenim aktivnostima su i radionice za osnaživanje osoba s invaliditetom, pod stručnim vodstvom psihologa, a na kojima će se obrađivati teme efikasnog slušanja i govorenja, samopoštovanja, asertivnog ponašanja, tehnologija i općenito statusa osoba s invaliditetom.

Općina Preko i POU Dom na žalu stoga pozivaju sve zainteresirane da se pridruže i sudjeluju na prvoj radionici koja će se održati 7. veljače u POU Dom na žalu u 9.30 sati. Predviđeno trajanje radionice je dva sata, a za istu je potrebna prethodna prijava na e-mail: eu.projekti@preko.hr ili na mobitel 098/950-9527.

J.K.