Općina Murter Kornati prvi put u povijesti porinula vlastito plovilo

MURTER – Općina Murter Kornati po prvi put u svojoj povijesti ima vlastito plovilo! “Lavsa”, koja je posljednje dvije godine bila usidrena u Marini Hramina, u svojoj plovnoj karijeri sudjelovala je u mnogim hitnim intervencijama spašavanja i potrage, a ubuduće će biti na raspolaganju svim Kornatarima i mještanima Općine.

Zahvaljujući posebno važnim pokroviteljima obnove ove morske ljepotice, Marini Vinici, Jarušica d.o.o. i Nautika tekstil d.o.o – „Lavsa“ je danas porinuta u more, gdje je očekuju još manji kozmetički zahvati, tapeciranje, „glancanje“ interijera i postavljanje bokobrana, poručuju iz Općine Murter-Kornati.

Foto: Općina Murter – Kornati

Patrolna brodica ‘Lavsa’, koja je sagrađena daleke 1988. godine u Murteru, u Marini Hramina za potrebe potrage i spašavanja (tad u vlasništvu Lučke kapetanije Šibenik, Ispostave Murter), darovnim ugovorom između Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, postala je vlasništvo Općine Murter Kornati.

Građena je tradicijski, od drveta, opremljena s dva snažna motora, duljine trupa 11,45 m, širine 3,60 m, a može primiti dvanaest putnika.

Foto: Općina Murter – Kornati

Kakve će se sve zadaće obavljati brodom ‘Lavsa’, portal Murter News saznao je od načelnika Tonija Turčinova, koji nije krio svoj ushit gledajući prekrasan brod:

– U iznimnim slučajevima brod će se koristiti za hitne intervencije kao podrška ostalim nadležnim institucijama. Primjerice u vrijeme karantene približno 300 stanovnika općine je ostalo izolirano i u potrebi za dostavom hrane, potrepština i lijekova. Brod ‘Lavsa’ ima izuzetne maritimne sposobnosti i u hitnim slučajevima po bilo kakvom vremenu može prijeći pučinu i doploviti i pristati u svaku uvalu otočja, dostaviti hranu, potrepštine, lijekove i prevesti putnike.

Foto: Općina Murter – Kornati

U općini  razmatramo i mogućnost uspostave brze linije, za početak jedan puta tjedno. Brodska linija će sigurno doprinijeti revitalizaciji poljoprivrede i gospodarstva na Kornatima, a planiramo i započeti s pilot projektima u okvirima gore navedenih programa. Pilot projekti će kristalizirati i definirati stvarne potrebe i posljedično potrebu za uspostavom trajnih razvojnih programa.

D.G.