Općina Murter – Kornati dobiva Društveni centar Jedro

MURTER – Ovu nedjelju službeno završava dvogodišnji projekt Jedro, čiji je cilj bio unaprijediti stručne i društveno-poduzetničke kapacitete lokalnih udruga, ojačati suradnju udruga i lokalne zajednice u korištenju i povećanju iskoristivosti javnih prostora za društveni život na lokalnoj razini te unaprijediti kapacitete udruga za lokalni razvoj vođen zajednicom.

Projekt je, kažu, bio više nego uspješan, a za vrijeme njegova trajanja renoviran je i opremljen prostor koji je velikodušno ustupila Općina Murter – Kornati kako bi lokalna zajednica dobila društveni centar otvoren svima. Na projektu je sudjelovalo 7 partnerskih organizacija – civilni i javni sektor, udruge, lokalna samouprava i sveučilište, odnosno udruge Argonauta, Latinsko idro, Ogranak Matice hrvatske u Murteru, KUU Zaokret, CEDRA Split, Općina Murter – Kornati te Sveučilište u Zadru. Uz navedene, na projektu su sudjelovale i dvije suradničke organizacije – Dramski amateri Murter i Karnevalska udruga Murterske poklade.

Foto: Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja “Argonauta”

Kroz projekt su za stalno zaposlene i 4 osobe pa su tri murterske udruge po prvi put dobile zaposlenice na puno radno vrijeme.

Osim partnera i suradnika projekta, prostor društvenog centra i coworking prostora Jedro koristile su i druge organizacije, jedna zaposlenica je educirana za voditelja, uspostavljen je online sistem rezervacija te je Coworking centar Jedro učlanjen u mrežu “Expats in Croatia”.

Kroz projekt Jedro pružena je i potpora organizaciji 5 lokalnih murterskih manifestacija – Murterskom piru, Danima latinskog idra, karnevalu Murterske bake, Noći Colentuma te Festivalu slobodne glazbe. Uz to, održano je i 12 predavanja, sastanaka i radionica osmišljavanja mogućnosti suradnje na boljem korištenju prostora u javnom vlasništvu na području Općine Murter-Kornati za prostore Colentum, Amphorarium, Kino sala Žut, DC Jedro, Sokolana i Raduč.

Sudionici na projektu imali su prilike educirati se i o društvenom poduzetništvu pa su tako izrađena 4 poslovna plana lokalnih udruga (Argonauta, LI, OMHM, Zaokret), izrađeno je 5 strateških dokumenata za participativno upravljanje javnim prostorima u Murteru te je izrađen Dokument plana rada i financiranja Društvenog centra Jedro za naredno razdoblje, nakon službenog kraja projekta.

O Društvenom centru Jedro

Sudionici projekta kreirali su godišnji program Društvenog centra Jedro koji se provodio cijelu prošlu godinu, a kroz koji se održalo prosječno 5 aktivnosti mjesečno tijekom 24 mjeseca. Aktivnosti su bile zaista raznovrsne – od izložbi, predavanja, radionica za odrasle i djecu, predstavljanja lokalnih umjetnika, tečajeva jezika, glumačkih proba, okruglih stolova do raznih druženja, na kojima je sudjelovalo oko 1200 sudionika, što je velika brojka s obzirom da Općina Murter – Kornati broji oko 2000 stanovnika.

Tijekom trajanja projekta, Društvenom centru Jedro se definirala i vizija koja glasi “aktivni višenamjenski javni prostor koji je žarište okupljanja, nadahnuća i suradnje pojedinaca, organizacija i zajednice na osmišljavanju i realizaciji društvenih, kulturnih, razvojnih i drugih inicijativa, aktivnosti, projekata i programa usmjerenih unapređenju kvalitete života stalnih, privremenih i povremenih stanovnika Murtera i njegovog okruženja”.

Misija Društvenog centra Jedro je služiti građanima, udrugama, obrazovnim i socijalnim ustanovama, javnoj upravi i gospodarstvu kao središte razmjene  informacija, znanja, ideja, iskustava i resursa usmjerenih unapređenju kvalitete života, rada i mogućnosti  poticajnog korištenja slobodnog vremena.

Stoga iako je projektu Jedro došao kraj, za Društveni centar Jedro prava avantura tek počinje.

J.K.