Općina Konavle EU sredstvima osigurala vatrogascima dva interventna vozila i opremu

CAVTAT - Konavoski vatrogasci su od Općine Konavle dobili ključeve dvaju novih interventnih vozila. Uručena im je i druga oprema, nabavljena iz EU fondova, točnije iz Interreg projekta “Flood&Fire”.

Radi se o šumskom navalnom vozilu marke MAN, s dvostrukom kabinom (vozač + pet vatrogasaca), kapaciteta spremnika za vodu 3600 litara, spremnikom pjenila kapaciteta 200 litara, pogon 4×4, snage vozila 213kw. Upravo vozilo ovakvih karakteristika i performansi JVP Konavle je ocijenila kao proritetnu potrebu u cilju upotpunjavanja voznog parka postrojbe.

Također, nabavljeno je i ATV vatrogasno vozilo za intervencije na nepristupačnim terenima i brze intervencije, TRAXTER XU HD10, s tri sjedišta i također pogonom na sva četiri kotača. ATV je opremljen visokotlačnim vatrogasnim modulom i potapajućom pumpom za vodu s elektromotorom.

Osim dvaju vozila nabavljeno je i 25 setova osobne opreme za vatrogasce, koja uključuje intervencijska odijela, čizme, potkape, rukavice, kacige i lampe. Također, vatrogascima su osigurane i ručne radio stanice te dron namijenjen za prevenciju i praćenje požara. Do kraja projekta bit će nabavljena i četiri seta specijalizirane opreme za spašavanje osoba na nepristupačnim područjima.

Foto: OK

Ukupna vrijednost opreme isporučene konavoskim vatrogascima iznosi nešto više od 2,3 milijuna kuna.

- JVP Konavle je naša profesionalna služba osposobljena za intervencije u svim potrebama. Oni predstavljaju određenu razinu sigurnosti za naše sugrađane i zajednicu. Zato je nabavljena oprema posebno značajna, kako bi vatrogasci bili maksimalno dobro opremljeni - rekao je načelnik Općine Konavle, Božo Lasić.

Provedba projekta započela je 15. kolovoza 2020. godine i trajat će do sredine prosinca ove godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.851.353,00 eura, od čega je sufinanciranje Europske unije 85% u iznosu od 1.573.650,05 eura.

Glavni partner projekta je Općina Herceg Novi, dok su projektni partneri, uz Općinu Konavle, još i Grad Trebinje te Općina Ravno.

Glavni cilj projekta jest povećati spremnost obuhvaćenog prekograničnog područja za pravovremene i kvalitetne reakcije u slučaju prirodnih katastrofa, ali i katastrofa uzrokovanih ljudskim faktorom te smanjiti i ublažiti negativne posljedice istih. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

D.G.