OPASNOST IZ SREDOZEMLJA Ruske krstarice pozicionirane za sukob sa skupinama nosača NATO-a

Tri ruske krstarice s vođenim raketama raspoređene su preko Crnog i Sredozemnog mora kako bi se suprotstavile trima udarnim skupinama nosača NATO-a, što je izazvalo zabrinutost u Pentagonu, rekao je američki obrambeni dužnosnik za USNI News.

Od ponedjeljka su tri krstarice klase Slava djelovale u Egejskom moru i oko njega – RTS Moskva  (121) u Crnom moru, RFS  Varyag  (011) južno od Italije i RTS  Maršal Ustinov (055) uz obalu Sirije, u blizini ruske pomorske baze u Tartusu.

Moskva je smještena u Crnom moru, dok je maršal Ustinov doplovio iz Sjeverne flote, a Varyag  iz Pacifičke flote. Ustinov  i Varyag  ušli su u Sredozemno more sa suprotnih strana još ranije ovog mjeseca.

Tri “Slave” naoružane su sa 16 protubrodskih krstarećih raketa SS-N-12 Sandbox – svaka veličine telefonskog stupa. Razvijeni su 1970-ih za borbu protiv američkih i NATO nosača zrakoplova preplavljujući ih salvom krstarećih raketa za potapanje brodova velike brzine.

Goran Vojković: Zašto američki nosači zrakoplova ne smiju u Crno more?

Položaj krstarica oko Egejskog mora komplikacija je za udarne grupe američkih, talijanskih i francuskih nosača koje djeluju na Sredozemnom moru posljednjih nekoliko tjedana.

USS Harry S. Truman (CVN-75) i njegova pratnja dobili su zadatak američkog ministra obrane Lloyda Austina od kraja prosinca da ostanu u našoj regiji, upravo zbog opasnosti od napada ruskih snaga na Ukrajinu. Nosač zrakoplova F-35B talijanske mornarice ITS  Cavour (CVH-550) i nosač francuske mornarice FS  Charles de Gaulle (R 91) i njihova pratnja također djeluju na Sredozemlju.

Kako su Rusi gomilali svoju mornaricu u Sredozemnom i Crnom moru, SAD je dodatno povećao broj krstarica i razarača s navođenim projektilima u američkoj 6. floti. Od utorka, SAD ima desetak ratnih brodova s ​​navođenim projektilima koji djeluju u regiji, prenosi USNI News.

Četiri razarača s vođenim projektilima na istočnoj obali – USS Donald Cook (DDG-75), USS  Mitscher (DDG-57), USS  The Sullivans  (DDG-68) i USS  Gonzalez (DDG-66) – napustili su SAD prošlog mjeseca.

– Tijekom svog razmještaja sudjelovat će u nizu pomorskih aktivnosti u potpori američkoj 6. floti i našim saveznicima u NATO-u – objašnjeno je za USNI News od američke ratne mornarice.

Ti su se brodovi pridružili naprijed raspoređenim USS  Ross  (DDG-71), USS  Roosevelt  (DDG-80), USS  Porter  (DDG-78) i USS  Arleigh Burke (DDG-51), te pratnji Harry S. Truman CSG .

Iako se rusko oružje čini impozantno, krstarice i razarači Aegis imaju sofisticiranije sustave proturaketne obrane koji nadmašuju rusko oružje iz 1970-ih i 1980-ih. Rizik za brodove SAD-a i NATO-a je ako su raketni branitelji pretrpani brojem oružja koje Rusi ispaljuju, a američkim i NATO-ovim brodovima ponestane presretača.

Prošlog tjedna, šef pomorskih operacija adm. Mike Gilday rekao je da je američka mornarica spremna za interakciju s ruskom mornaricom u ovoj regiji.

– Stalno djelujemo u i oko Rusa i Kineza. Dakle, to nije ništa novo – rekao je u petak na pitanje novinara o ruskim krstaricama.

U međuvremenu, kao odgovor na rusku izjavu da su ukrajinske regije Donjeck i Luhansk neovisne republike, Pentagon šalje više snaga na istočni front NATO-a.

Te snage uključuju pješadijski bataljun od 800 vojnika koji ide prema Baltiku, premještanje osam borbenih lovaca F-35 Lighting II Joint Strike Fighter dalje na istok, 20 jurišnih helikoptera AH-64 koji se kreću u regiju Baltika i 12 helikoptera AH-64 koji idu u Poljsku.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

RUSIJA NAPALA UKRAJINU Granatiraju više gradova, izvršili i desant s mora!
RADAR GA NE VIDI Misteriozni odjel ruske vojske razvio je novo i navodno najubojitije svjetsko oružje