Omiš osim mosta i obilauznice dobiva i nautičko privezište

OMIŠ - U Omišu se osim mosta i obilaznice, gradi i luka. Vrijedna je 90 milijuna kuna i riječ je o najvećem nautičkom projektu na Jadranu.

Most u kanjonu Cetine visok 70 metara praktički je spojen, obilaznica će se otvoriti za promet ovoga ljeta. Nedaleko je također veliko gradilište, Omiš više neće biti grad bez nautičkog privezišta, javlja HRT.

- Trenutačno je naglasak u radovima na podvodnim konstruktivnim iskopima i nasipima koji su vrlo opsežni, za sad smo izveli armirano- betonske pilote obalnih konstrukcija koje se sastoje od više segmenata - kazao je Dominko Lukić, inženjer gradilišta.

Kako će izgledati obalni prostor može se vidjeti na projekcijama. Uz privezište za nautičare i izletničke brodove, gradi se i 300 metara šetnice obložene bijelim kamenom.

- Neka se gradi, da uljepšamo i Omiš.

- Svijet se veseli, ja se osobno veselim, nadam se i drugi jer nam grad napokon cvate, ne samo šetnica nego sve ostalo, nadamo se da će bit odlično kao što planiraju.

Dugo se ovaj projekt čeka u Omišu, a čekati se mora još dvije turističke sezone, sve bi se trebalo dovršiti početkom 2025.

- Moramo se svi malo istrpjeti, ovoliki projekti ne mogu se preko noći napraviti, potrebno je i vrijeme, specifična je i konfiguracija terena, dno samo je izrazitio mekano - kaže Ivo Tomasović, gradonačelnik Omiša.

Upravo je mekano, pjeskovito tlo razlog što se odustalo od gradnje predviđenoga lukobrana.

- Na dubini od preko 40 metara na žalost nije bilo moguće doći do tvrdog tla, tako da smo u ovom trenutku s postojećom tehnikom izvođenja radova odustali od te prve faze, naravno pokušat ćemo napravit nekakav drugačiji projekt u nekim budućim vremenima - kaže Domagoj Maroević, ravnatelj Županijske lučke uprave SDŽ.

Glavna luka za domaće stanovništvo i dalje će biti u rijeci, na potezu od mosta do ušća. Lučka uprava planira ovdje postavljanja pontona čime će Omišani dobiti sigurniji i primjereniji vez za svoje brodove.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: Spojen most kod Omiša
OMIŠ - Most iznad Cetine, kod Omišae sada je napokon spojen. Most spaja dva tunela - Omiš i Komornjak i bit će dio nove brze ceste između Omiša i Splita. Radi se ukupno o jednom od najvećih infrastrukturnih objekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a uključuju ga dva tunela i most preko